Pizza

Pizza cu blat dospit la rece-atat de usor de facut si atat de gustoasa!

De-a lungul timpului am gustat foarte multe feluri de pizza, am incercat chiar si eu multe retete. Cumva nu eram pe deplin satisfacuta de gust, de consistenta, de faptul ca era cumva prea grea.

Acum 3 ani, cand am vizitat Roma, am gustat cea mai buna pizza.

Nu era pizza pe care o stiam de acasa-cea plina de tot felul de topping-uri, cea usor necoapta, zemoasa si cu blatul prea moale. Era cu blat pufos in interior, crocant in exterior, cu un topping foarte simplu-din 3-4 ingrediente. De atunci am tot incercat sa reproduc acea reteta si acum in sfarsit m-am apropiat de ceea ce am gustat atunci. Asa ca am sa va povestesc si voua cum fac eu cea mai gustoasa pizza, de care s-au indragostit toata familia si toti prietenii nostri. Se face foarte usor, nu este costisitoare si este delicioasa! Nu veti mai dori sa comandati niciodata pizza.

Ingredientele folosite pentru blat:

-1 kg faina Manitoba sau faina cu minim 13% proteine
-700g apa
-10 g sare
-2 g drojdie uscata
-10-20 ml ulei de măsline pentru uns vasul

Mi-am cantarit toate ingredientele. Nu am gresit atunci cand am scris grame in loc de ml pentru apa-chiar am folosit 700 g de apa calduta.

Am amestecat drojdia in apa calduta. Atentie-apa nu trebuie sa fie fierbinte!

Am pus faina si sarea in cuva mixerului.

Am inceput sa mixez la viteza mica si am adaugat treptat apa amestecata cu drodie. In cazul in care nu aveti mixer nu este problema-urmariti pasii descrisi si amestecati cu o lingura sau cu mana.

La inceput veti obtine un aluat destul de lipicios si moale. Continuati sa mixati la viteza medie pentru a dezvolta reteaua de gluten.

Veti observa ca aluatul va incepe sa nu mai fie atat de lipicios si se va desprinde de peretii bolului. Atunci este momentul sa va opriti din framantat.

Am uns o cutie mare de plastic cu putin ulei de masline. Cutia trebuie sa fie mare, astfel incat sa permita dospirea, si sa aiba neaparat capac.

Am pus aluatul in cutie si am facut trei impachetari stretch and fold, la distanta de 20 de minute. Prima impachetare am facut-o imediat dupa ce am pus aluatul in cutie.

Dupa ce am terminat cele trei impachetari am pus capacul si am bagat cutia in frigider pentru 24h.

Am scos aluatul din cutie dupa 24h fiind foarte atenta sa il manevrez cat mai putin si sa evit scoaterea aerului. L-am impartit in 6 bucati aproximativ egale.

Am format bile din aluat, fiind atenta sa tensionez cat mai bine aluatul. In videoclip veti vedea exact cum se face acest lucru.

Am dat fiecare bila prin faina. Reteta originala prevede faina semolina (faina cu granulatie mai mare, asemanatoare cu grisul) pentru acest pas, insa este buna si faina folosita pentru aluat. Am lasat aluatul sa mai dospeasca o ora, timp in care am pregatit toppingurile si am incalzit cuptorul. Acesta trebuie incins la temperatura maxima-al nostru atinge numai 250C. Daca ale voastre ating mai mult, dati-le la maxim!

Dupa o ora am format prima pizza. Veti putea vedea exact cum procedez eu in videoclip.

Am format o bordura, impingand aerul din aluat spre margini. Apoi am intins blatul cu grija astfel incat sa nu-l rup.

Am uns blatul cu un sos de rosii facut in casa. Puteti folosi conserve de rosii fara coaja in cazul in care nu aveti un sos de casa. Atentie insa-e posibil sa trebuiasca sa fierbeti putin sosul in cazul in care e foarte apos.

In aceasta faza eu adaug cam jumatate din cantitatea de topping pe care intentionez sa o pun pe pizza. Pun pizza in cuptor si o coc in total cam 8-10 minute la temperatura maxima.

Dupa ce a trecut putin mai mult de jumatate din timpul de coacere, scot putin pizza si adaug restul de topping. Apoi bag pizza inapoi si o scot atunci cand este gata.

Am pus fotografii cu diferite variante de topping. Noi de obicei folosim mozzarella, mortadella, prosciutto – ambele tipuri, masline, busuioc, ciuperci. Niciodata insa nu punem mai mult de 3-4 ingrediente ca topping.

Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:

Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici:

https://www.youtube.com/c/Lifeandcoffeebeans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d