Aperitive / Appetizers,  Legume / Vegetables

Verrine cu legume, oua de rata si salsa picant

Reteta de verrine cu legume si salsa picant este tare gustoasa si va placea in mod sigur si persoanelor care sunt lacto-ovo-vegetariene. De multa vreme mi-am propus sa incerc o reteta de acest fel. Aperitivele clasice cu multe chiftelute, sunca si branza nu ma atrag in mod deosebit motiv pentru care de cele mai multe ori aleg decat rosia umpluta cu salata de vinete. Si sunt multi ca mine. Asa ca m-am gandit ca probabil va mai fi cineva interesat de o reteta ceva mai speciala.

Aceasta este a treia reteta din  meniul cu care particip la concursul “KitchenAid de Martisor” de pe blogul culinar www.retetecalamama.ro organizat impreuna cuwww.bilancia.ro
0
Probabil ca va intrebati de ce ingrediente veti avea nevoie (pentru doua verrine). Nu sunt prea multe.
– 1 sfecla rosie mica
– 1 gulie
– 1 morcov 
– 1 rosie
– 2 oua de rata
Salsa
– 1 avocado
– 1/2 lingurita de pasta de ardei iute
– 1 lamaie
– 2 linguri de vin alb sec
– 1 catel de usturoi
– sare
– piper alb
Salata 
– rucola
– valerianella
– seminte de pin
– lamaie
Primul lucru pe care l-am facut a fost sa coc sfecla rosie in cuptor si sa fierb ouale de rata. Dupa ce s-a racit am curatat sfecla si am taiat-o in felii pe care le-am pus cu putin otet intr-un castron. Ouale le-am pus in apa rece pentru a se curata usor; nu stiu daca ati observat dar ouale proaspete de rata se curata putin mai greu.
Am preparat apoi salsa. Am scos miezul fructului de avocado si l-am pus in recipientul pe care-l folosesc impreuna cu mixerul vertical. Apoi am stors lamaia peste bucatile de avocado si am mixat pana cand am obtinut o pasta omogena.

Lamaia are un rol dublu: atat pentru a da un gust acrisor dar si pentru a impiedica pasta de avocado sa oxideze si sa capete o culoare urata. La final am adaugat catelul de usturoi, vinul si  pasta de ardei iute si am mixat pentru a omogeniza. Am pus salsa intr-un castron si am adaugat piperul alb si sarea dupa care l-am acoperit si l-am pus in frigider.

Intre timp am taiat sfecla in cubulete si am aranjat-o in pahar. Ca si o paranteza – nu puneti sfecla in straturile superioare deoarece este posibil ca sucul pe care il lasa sa strice culoarea celorlalte ingrediente.
Apoi am dat pe razatoare gulia si morcovul si le-am aranjat astfel incat culorile sa alterneze Rosia a fost ultima dintre legumele pe care le-am taiat cubulete.
Ultimul strat a fost cel de ou fiert de rata. Probabil ca va intrebati de ce am ales fix ouale de rata. Explicatia sta in faptul ca acestea au un gust mai deosebit, fiind agreate numai in anumite combinatii si fierte sau prajite foarte bine. Eu nu am vazut in magazine oua de rata dar sunt convinsa ca surse veti gasi. Din fericire la noi in tara inca exista posibilitatea sa mai cumparati produse de la tarani sau pur si simplu sa le luati de la bunicii vostri. Astfel veti putea prepara verrine trendy cu produse proaspete autohtone 😉
Dupa ce am pus oul taiat cubulete am adaugat salsa si am decorat cu o frunzulita de valerianella.
Langa verrine am preparat si o mica salata care se face in doi timpi si trei miscari. Treceti printr-un jet de apa rucola si valerianella si prajiti intr-o tigaie antiaderenta cateva seminte de pin. Apoi puneti toate acestea in jumatati de coaja de avocado si stoarceti lamaie deasupra. Veti obtine o salata minunata!

Acum ca primavara si-a intrat in drepturi este un moment foarte bun sa incepem sa consumam mai multe legume si fructe. Asadar, aveti inca o idee pe care sa o puneti in practica 🙂
Pofta buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d