Desert / Dessert

Tort racoros cu fructe

Mie imi plac foarte mult dulciurile cu fructe si creme racoroase. Nu am preferinte atunci cand vine vorba de fructe: pot fi crude, in compot, in sirop, dulci, acrisoare, zemoase, mai putin zemoase.

Tortul pe care l-am pregatit pentru ziua mea onomastica a fost cu fructe din compot dar l-am facut in trecut si cu fructe proaspete si a fost perfect.

Ingredientele folosite sunt putine si usor de gasit.

Blat (forma cu diametru de 18 cm)
-4 oua (sau 200g)
-100 g zahăr
-100 g faina
-1/2 pliculeț praf de copt
-vanilie

Crema
-500 g mascarpone
-400 ml smântâna pentru frișca
-4 linguri zahăr pudra
-vanilie
-fructe proaspete sau din compot
-siropul de la compot (optional)

Acestea sunt toate ingredientele folosite pentru acest tort.

Am separat albusurile si galbenusurile.

Am mixat albusurile cu foarte putina sare pana si-au dublat volumul.

Apoi am adaugat treptat zaharul si am mixat pana am obtinut o spuma ferma.

Am adaugat praful de copt si esenta de vanilie si am mixat.

Apoi am folosit o spatula pentru a incorpora treptat galbenusurile. Miscarea este de jos in sus, cu atentie pentru a pastra cat mai mult aer in compozitie.

La fel vom proceda si in cazul incorporarii fainei. Am amestecat cu grija, de jos in sus, adaugand treptat faina.

Am pus apoi compozitia in forma tapetata cu hartie de copt. Am adaugat hartie astfel incat sa permit cresterea blatului pe inaltime.

Am copt blatul timp de 30 de minute, la 170C, cu ventilatie. Am desprins hartia de copt imediat cum am scos blatul din cuptor si l-am pus sa se raceasca pe un gratar.

Intre timp am taiat fructele in bucati de dimensiune potrivita si le-am lasat deoparte.

Am pus apoi toate ingredientele necesare pentru a face crema in bolul mixerului. In cazul in care folositi un mixer obisnuit, de mana, alegeti un bol cu pereti inalti.

Am pus mixerul in functiune la viteza mica pentru inceput.

Desi reteta nu prevedea, au am pus si o lingura de coaja de lamaie razuita (este optionala). Am continuat sa mixez la viteza mica. Daca decideti sa bateti crema la viteza mare este posibil sa nu observati cand este gata si ea va capata consistenta untului. Nu este nevoie sa mixati crema mai mult de 5-6 minute.

Crema este ferma si pregatita pentru a umple tortul.

Am taiat blatul in patru felii egale. Partea de sus a blatului (care este si cea mai deformata) am pus-o prima pe platou si am insiropat-o cu zeama de la compot. Am adaugat apoi un strat de crema, fructe, crema peste ele si apoi urmatoarea felie si tot asa pana am asamblat tortul.

Am folosit aceeasi crema pentru decorarea tortului. Daca va plac torturile naked sau invelite in frisca, puteti fara probleme sa optati pentru aceste variante. Eu nu sunt fan al decoratiunilor complicate, asa ca am optat pentru crema si cateva flori comestibile (panselute).

Mai multe detalii gasiti in clipul video:

Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici:

https://www.youtube.com/channel/UCGR2NbyzM1eUXnlgCIppcBw/featured

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d