Tort diplomat cu fructe de padure
Sunt anumite mancaruri pe care le iubesti de cand erai copil dar si unele pe care le eviti din diferite motive.
Ei bine, in cazul meu, tortul diplomat este unul din deserturile pe care le-am evitat in ultimii ani pentru ca nu mai semana deloc cu prajitura minunata pe care o stiam. Au aparut tot felul de variante care nu mai respectau nici reteta blatului, nici a cremei, asa ca textura era alta, gustul era altul.
Reteta pe care am facut-o eu respecta toti pasii si ingredientele insa are fructe de padure. Si aici am un motiv. Bunica mea incepuse sa faca la un moment dat un fel de diplomat fara blat si cu fructe exotice. Nu era tocmai ce trebuie. Plus ca mi-a ramas in minte ca nu imi placea deloc kiwi in acea combinatie. Asa ca am facut un compromis si am ales fructe de padure si cateva bucatele de nectarine.
Iata ingredientele folosite pentru aceasta reteta:
Blat
-4 oua
-4 linguri de zahăr
-4 linguri de faina
-1 plic praf de copt
-vanilie
-putina sare
Crema
-4 oua
-160 g zahăr
-500 ml frișca
-20 g gelatina
-vanilie
-2 linguri coaja de portocale
-500 g fructe de pădure
-50 g stafide hidratate
-1 nectarina
Decor
-200 ml frișca
-20 g zahăr
Sirop
-100 ml apa
-1 lingura zahăr
-esența de lămâie
Pentru inceput am facut blatul. Mie nu-mi place in mod deosebit diplomatul cu piscoturi, asa ca l-am preferat asa.
De data aceasta nu am mai separat albusurile de galbenusuri, ci am lasat ouale intregi.
Am pus si putina sare si am inceput sa le mixez.
Dupa ce s-au omogenizat, am pus si zaharul.
Am adaugat si vanilia dupa care am mixat cateva secunde.
Apoi am adaugat praful de copt si am continuat sa mixez.
Am mixat la viteza mare pentru a obtine o spuma aerata.
Dupa ce am obtinut o spuma densa am adaugat treptat faina si am amestecat cu miscari circulare pentru a pastra cat mai mult aer in compozitie. Pentru incorporarea fainei am folosit o spatula de silicon.
Pentru coacere am folosit o forma cu inel tapetata cu hartie de copt. In prealabil am preincalzit cuptorul la 170C.
Am lasat blatul sa se coaca 10-12 minute la 170C. Recomand totusi sa incercati cu o scobitoare sa vedeti daca este copt – timpul de coacere depinde de cuptor si cat timp a fost preincalzit dar si alti factori.
Am lasat blatul sa se raceasca complet inainte de a-l taia in doua bucati egale.
Intre timp am pregatit ingredientele pentru umplutura tortului. Smantana pentru frisca trebuie sa fie foarte rece, sa fi stat in frigider cel putin 8 ore. Stafidele nu le vedeti aici pentru ca se pare ca am uitat sa le includ, insa sa stiti ca erau si ele la hidratat.
Am pus smantana in bolul mixerului.
In frisca aceasta nu am adaugat zahar. Am batut-o la mixer la viteza mare pentru 2-3 minute.
Verificati consistenta din cand in cand pentru a nu risca sa devina granuloasa. In cazul in care smantana e batuta prea mult, se poate intampla sa se transforme si in unt.
Am pus si gelatina la hidratat. Am urmat instructiunile de pe pachet.
Intre timp am pus ouale intr-un bol din inox si am adaugat zaharul. Am pus si o cratita cu apa pe foc deoarece va fi nevoie sa facem crema la bain-marie.
Le-am amestecat pentru a omogeniza.
Am pus bolul deasupra cratitei cu apa clocotinda, avand grija sa nu o atinga (nu dorim ca ouale sa se coaguleze si sa devina ca o omleta). Apoi am inceput sa amestec cu un tel. Cand zaharul s-a topit si crema a inceput sa devina mai densa, am luat-o de pe cratita cu apa si am lasat-o sa se racoreasca.
Dupa 5 minute in care s-a racorit, am adaugat gelatina si am amestecat bine pentru a se topi si omogeniza in crema.
Am inceput sa adaug frisca neindulcita in bolul cu crema si sa amestec pentru omogenizare cu telul. Veti observa ca va incepe sa se ingroase. Acest lucru e normal datorita faptului ca frisca este rece dar si pentru ca crema a inceput sa se raceasca si gelatina sa coaguleze compozitia.
Tot acum am adaugat si vanilia.
Dar si coaja de portocala confiata.
Am folosit din nou forma de tort cu inel pentru montaj. Ca sa fie mai usor, am pus stafidele hidratate direct in crema si am folosit un polonic pentru a turna peste blat.
Pentru blat am facut un sirop simplu. Am asezat blatul si l-am insiropat, dupa care am pus o parte din crema cu polonicul.
Am pus cubuletele de nectarina (nu trebuie sa fie prea coapta).
Tot acum am pus si fructele de padure, care pot fi si congelate. Apoi am adaugat din nou crema, fructe si tot asa pana am terminat.
Deasupra am asezat a doua jumatate de blat pe care l-am insiropat. Am acoperit tortul cu o folie de plastic si l-am pus in frigider pana a doua zi. Il puteti lasa si mai putin, insa nu sub 8 ore.
Crema se va intari si aseza frumos peste blat si fructe.
A doua zi am pregatit frisca pentru decorarea tortului. Am pus smantana foarte rece (trebuie tinuta cel putin 8 ore in frigider pentru a se bate bine) in bolul mixerului si am adaugat zaharul pudra.
Am batuta frisca pentru cateva minute la viteza mare. Atentie la consistenta deoarece nu trebuie batuta prea mult.
Am invelit tortul cu frisca.
Puteti sa folositi si posul si sa adaugati ce decoratii doriti. Eu am folosit fructe si coaja de portocala confiata.
In cazul in care doriti ca feliile sa se taie perfect, atunci tortul trebuie bagat in congelator 5-10 minute. Eu nu am facut acest lucru decat pentru fotografii, in rest a fost minunat asa cum era scos din frigider.
Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:
Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici: