Tort de ciocolata cu crema fina de ness si cardamom
Despre aceasta reteta pot sa povestesc multe. Ca a fost extraordinara. Ca parfumul ei ne-a incantat si ne-a facut sa realizam pentru a nu stiu cata oara ca suntem mari amatori de cafea si arome inedite. Dar toate acestea sunt lucruri ce pot parea banale.
Minunatul tort a fost facut pentru a celebra ziua de 8 Martie si a facut parte dintr-un meniu pe care il veti vedea pe blog in totalitate in urmatoarele zile si nu in ultimul rand pentru a participa la un proiect care imi place tare mult.
Aceasta reteta face parte din meniul cu care particip la concursul “KitchenAid de Martisor” de pe blogul culinar www.retetecalamama.ro
Poate ca va intrebati cui am dedicat acest meniu. Tuturor doamnelor, domnisoarelor si femeilor din familia mea. Si unei persoana speciale din viata mea: tatal meu.
Poate ca va intrebati cum pot sa dedic acest meniu si unui barbat. E simplu – el este dedicat si unui barbat nascut pe 8 martie. Unui om deosebit care a stiut sa-si respecte semenele si care a tinut sa aminteasca de fiecare data celorlalti ca a-si sarbatori ziua de nastere de Ziua Femeii este o onoare. Luna martie, Luna Femeilor, trebuie sarbatorita asa cum se cuvine, iar noi, cele trei surori si mama, am simtit mereu asa.
Tata a fost un mare amator de dulciuri si un mare iubitor de cafea si ciocolata. Asa am decis ca prima reteta prezentata a meniului meu este cea care ne-ar fi placut tuturor, dar mai ales dumnealui: cea de tort de ciocolata cu crema fina de ness si cardamom.
Ingredientele sunt pentru un tort cu diametrul de 26 de centimetri.
Blat
– 8 oua
-8 linguri de zahar
-8 linguri de faina
– 30 g unt
-50 g cacao neagra
– 50 g bucatele (picaturi) de ciocolata neagra
– 10 g praf de copt
-vanilie
Crema
– 4 galbenusuri
– 100 g zahar pudra
– 200 g unt
– 2 linguri ness
-1 lingurita cardamom maruntit
Decor
– 150 g ciocolata neagra
– 50 ml smantana dulce pentru patiserie
– capsuni (optional)
Inainte de a ma apuca de treaba am scos ouale din frigider si le-am lasat la temperatura camerei timp de 15 minute. Mi-am pregatit toate ingredientele dupa care am tras aer adanc in piept si am inceput sa lucrez. Fiecare noua reteta este pentru mine o provocare. Poate va intrebati de ce. Pai cum nu? Cand iti inchipui un desert minunat, cu multa crema care este atat de parfumat, care ti se topeste in gura, si brusc realizezi ca il vei face…dupa propria imaginatie?! Ei, da! Fac parte din gasca aia vesela care in marea majoritate a cazurilor nu e in stare sa respecte o reteta si asa ca prefera sa-si inventeze una. Reteta aceasta e una inventata asa ca emotiile au fost mari 🙂
Am separat albusurile intr-un bol cu peretii inalti. Galbenusurile le-am pus intr-un castronel pentru ca aveam niste planuri cu ele pentru mai incolo.
Albusurile le-am mixat la viteza mare timp de 2-3 minute. Apoi am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana cand am obtinut o spuma care nu se mai desprindea de paletele mixerului. Atunci am adaugat cacao si vanilia. Am obtinut o compozitie cremoasa si destul de inchisa la culoare.
Era momentul in care trebuia sa adaug galbenusurile. Dar asa cum spuneam mai devreme, aveam planuri. Am amestecat bine galbenusurile impreuna cu untul moale pana cand am obtinut o compozitie cremoasa pe care am pus-o in bolul unde am mixat albusurile si celelalte ingrediente. Apoi am adaugat faina, praful de copt si picaturile de ciocolata. Am mixat la viteza mica pentru ca faina sa se poata incorpora cat mai bine iar praful de copt sa ajunga in toata compozitia.





Am preincalzit cuptorul timp de 15 minute, la temperatura medie. Nu am sa va pot spune care e acea temperatura pentru simplul motiv ca bietul meu cuptor (extraordinar intr-adevar!) este depasit moral si cum mai vreti voi de mai tinereii cu tot soiul de afisaje, curatari catalitice si coacere pe n-spe etaje. E bun saracul si simte ca ii vine incetuc sfarsitul (suratul Samsung sta in cutia lui pana cand vom avea unde sa-l montam) dar isi face datoria. Dar revenind la turma noastra de oite, am sa va spun ca am pus compozitia intr-o forma cu pereti detasabili pudrata cu faina.
Forma am pus-o in cuptor si am lasat blatul sa se coaca la temperatura medie. Dupa 15-20 minute in care nu am deschis cuptorul am decis ca este momentul sa testez daca blatul este copt cu o scobitoare. Cand testul scobitorii a fost trecut blatul se scoate din cuptor si se lasa la racit o ora sau doua.
Intre timp am preparat crema. Am pus galbenusurile intr-un bol de inox si le-am amestecat cu zaharul pudra pana cand au inceput sa se deschida la culoare. Am pregatit o cratita cu apa pe care am pus-o la fiert. Cand apa a inceput sa clocoteasca am pus bolul deasupra cratitei si am amestecat energic, fara a ma opri, timp de 3-4 minute. Atentie – bolul trebuie tinut cu o manusa sau un prosop de bucatarie deoarece se va incalzi foarte repede.





Crema obtinuta am lasat-o 7-8 minute sa se racoreasca dupa care am adaugat untul moale si am mixat pentru a omogeniza. Apoi am adaugat cardamomul zdrobit in mojar si ness si am amestecat. Crema este gata.
Am taiat blatul in doua si am nivelat crema uniform cu ajutorul unei spatule. Daca doriti puteti insiropa blatul; noua ne place sa servim tortul cu o cafea aburinda motiv pentru care il preferam neinsiropat.


Am preferat sa nu decorez prea sofisticat tortul ci pur si simplu sa pun o cuvertura de ciocolata neagra deasupra si cateva capsuni pentru a da o pata de culoare.
Ciocolata am topit-o la bain marie dupa care am amestecat-o cu smantana de patiserie si am pus-o pe tort. A iesit exact asa cum mi-am inchipuit: delicios, parfumat si cremos. Minunat!



Pofta buna!