Desert / Dessert

Tort cu lamaie

Duminica multi dintre noi vom avea sarbatoriti. Daca nu v-ati hotarat ce fel de tort veti face, va recomand tortul meu cu lamaie. Este foarte gustos si parfumat si va placea intregii familii.

Blat

-5 oua-

5 linguri de zahăr

-5 linguri de faina

-1 plic praf de copt

-zahăr vanilat

-esența lămâie

Crema

-5 oua

-700 g smântâna dulce pentru frișca

-200 g zahăr

-40 g gelatina (hidratată cu 5 lg apa)

-putina sare

-5 linguri crema de limoncello

-1 lingura esența bio de lămâie

Lămâi in sirop

-3 lămâi curățate de coaja

-150 g zahăr

-100 ml apa

-300g frișca pentru ornat

-3 linguri zahăr

Am inceput prin a-mi pregati ingredientele.
Am curatat de coaja si am taiat in felii lamaile pe care apoi le-am fiert in sirop. Va sfatuiesc sa incepeti cu ele pentru ca au nevoie de timp sa se raceasca si sa stea cateva ore inainte de a se folosi.
Feliile trebuie sa fie mai groase si pielita alba pe cat se poate de bine curatata deoarece va ramane tare si amaruie.
Am pus zaharul si apa intr-o cratita intinsa si am pus-o pe foc. Cand zaharul s-a topit si siropul s-a format, am pus lamaile si le-am fiert, intorcandu-le pe fiecare parte. Apoi le-am scos pe un platou si le-am lasat sa se raceasca. Cu siropul format si putina apa putem insiropa blatul.
Am facut apoi blatul de tort. Am separat albusurile de galbenusuri si am lasat cuptorul sa se preincalzeasca la 160C.
Am inceput sa mixez albusurile cu putina sare, pana si-au dublat volumul.
Apoi am adaugat treptat si zaharul si am continuat sa mixez pana am obtinut o spuma ferma.
Apoi am pus esenta de lamaie si zaharul vanilat, amestecand de sus in jos cu miscari ample.
Am pus si galbenusurile amestecate tot treptat, incorporandu-le cu miscari ample.
In final am incorporat si faina si praful de copt, adaugand cate o lingura.
Am folosit pentru copt o tava rotunda cu pereti detasabili. Pe fundul ei am pus hartie de copt.
Blatul l-am copt la 160C in cuptorul preincalzit cam 30-35 min. Atentie insa-este posibil ca blatul vostru sa se coaca mai repede, asa ca incercati-l cu o scobitoare in mijloc daca presupuneti ca este copt. L-am lasat sa se raceasca dupa care l-am taiat in doua.
Am cantarit intr-un bol de inox 200g de zahar pentru crema. Intre timp am pus la foc o oala cu apa. Apa din oala nu trebuie sa atinga fundul bolului in timpul fieberii. Crema trebuie preparata pe abur.
Apoi am adaugat si galbenusurile si le-am amestecat cu zaharul. Cand apa a inceput sa fiarba, am pus bolul desupra oalei si l-am tinut cu un prosop amestecand in continuu. Este foarte important sa amestecati in continuu pentru a nu permite cremei sa se coaguleze. Ea trebuie sa ramana fina si de consistenta smantanei. Crema va avea in final in jur de 80C. Se ia bolul de pe oala si se lasa putin la racorit.
Asa va arata cand este luata de pe oala cu apa clocotinda.
Intre timp am hidratat gelatina cu 5 linguri de apa si dupa ce crema s-a racorit cam 5 minute am adaugat-o si am omogenizat.
Am masurat 700 g de smantana de frisca.
Apoi am batut frisca la mixer.
O treime din frisca am amestecat-o cu crema calduta.
Apoi am pus crema peste frisca treptat si am mixat. In final am adaugat crema de limoncello si am mixat.
Am pus o bucata de blat in forma cu pereti detasabili tapetata cu folie de plastic. Acum puteti insiropa blatul daca va place asa. Eu nu l-am insiropat insa data urmatoare cu siguranta o voi face.
Am adaugat crema si am nivelat-o rapid deoarece incepe sa se intareasca destul de repede.
Am asezat apoi si a doua bucata de blat dupa care forma se inveleste cu folie. Se tine in frigider cel putin 6 ore sau peste noapte.
Cand crema s-a intarit, tortul poate fi ornat.
Am asezat feliile de lamaie
Apoi am batut restul de frisca impreuna cu putin zahar.
Am ornat tortul cu frisca obtinuta. Desigur, el se poate orna si altfel daca doriti.
Acest tort racoros si parfumat s-a bucurat de multe aprecieri.

Mai multe detalii gasiti in reteta video:

Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici:

https://www.youtube.com/channel/UCGR2NbyzM1eUXnlgCIppcBw/featured

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d