Tort cu frisca si capsune
Nu mai facusem de cam mult timp ceva dulce si ocazia perfecta a venit odata cu ziua numelui, de Sf. Constantin si Elena.
Primul gand a fost sa fac un desert usor si gustos. Asa ca un tort cu frisca si capsune a fost alegerea perfecta.
Ingrediente folosite:
Blat
-5 oua
-5 linguri faina
-5 linguri de zahăr
-1 plic praf de copt
-esența de lamaie
Crema
-500 ml smântâna pentru frișcă
-300 ml piure de căpșuni
-5 linguri de zahăr pudra
-1 plic de gelatina
Decor
-200 g căpșuni
-1 plic gelatina
-2 linguri de zahăr pudra
Am separat albusurile, am adaugat un praf de sare si le-am mixat bine pana am obtinut o spuma. Apoi am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana cand spuma a devenit ferma. A venit randul galbenusurilor si al vaniliei sa le incorporez, cu miscari de jos in sus. In final am adaugat faina si praful de copt treptat si am incorporat cu aceleasi miscari.
Intr-o tava am pus hartie de copt si am turnat compozitia. Am copt blatul la 160 de grade Celsius timp de 9-10 minute. Inainte de a scoate blatul din cuptor am incercat sa vad daca e copt cu o scobitoare.
Blatul rece l-am taiat in triunghiuri aproximativ egale pentru a-mi fi mai usor sa construiesc forma de cupola a tortului. Pregatim si capsunele pentru piure pe care eu l-am facut cu un mixer vertical cat si capsunile folosite pentru “imbracarea” tortului la exterior.
Smantana dulce se mixeaza cateva minute la viteza medie iar apoi, dupa ce si-a marit volumul, impreuna cu zaharul pudra pana cand obtinem frisca. Aceasta frisca se va prepara inainte de asamblarea tortului si se tine in frigider.
Apoi am inceput sa asamblez tortul.
Intr-un bol de dimensiuni mari se pune folie alimentara si apoi se unge cu o pensula cu putin ulei. Feliile de capsune se asaza frumos sub forma de solzi. Ele vor ramane lipite de folie datorita filmului de ulei. Peste capsune am adaugat un strat de frisca si apoi triunghiurile de blat.
Piureul de capsune se pune intr-o craticioara si se adauga zaharul. Intr-o canuta am pus gelatina si doua linguri de apa pentru hidratare, dupa care am amestecat-o in piureul de capsune. Acesta se incalzeste-nu se fierbe-timp de 3-4 minute la foc mic. Apoi compozitia calduta de capsune si gelatina se va adauga peste frisca si se amesteca bine. Odata adaugat piureul de capsune in care s-a dizolvat gelatina, se lasa 2-3 minute si apoi se toarna in castron, peste blat.
Dupa ce am pus crema in bol peste blat, se adauga si bucatile ramase, ca un fel de capac, si se preseaza usor. Apoi eu am pus folie alimentara; se poate pune si un capac sau aluminiu.
Am tinut tortul pana a doua zi in frigider. Daca va grabiti, si 6 ore ar fi suficient sa il lasati la rece.
A doua zi am pus un platou si am rasturnat tortul cu mare atentie. Am dezlipit folia alimentara cu grija.
Intre timp am preparat un plic de gelatina rosie pentru decor dupa instructiunile de pe ambalaj si am uns cu pensula feliile de capsune de la exterior. Si acesta a fost decorul.
Pentru mai multe detalii, urmariti videoclipul.
Pofta buna!