Tort cu fistic si zmeura
Pentru ca se apropie Pastele, m-am gandit sa va povestesc putin despre tortul pe care i l-am facut cumnatului meu de ziua lui. Poate va inspira si pe voi!
Bineinteles ca a trebuit sa tin cont de mai multe lucruri, mai ales ca invitatii lui aveau gusturi diferite dar si unele restrictii. Asa ca am ales sa fac un tort cu fistic si zmeura. A fost usor, parfumat si foarte laudat de catre toata lumea!
Iata si ingredientele pe care le-am folosit:
Blat
-6 oua
-5 linguri faina
-6 linguri zahăr
-3 linguri fistic măcinat
-vanilie
-10 g praf de copt
-esența zmeura
Crema
-500g mascarpone
-200g frișca lichida
-5 linguri zahăr pudra
-esența de fistic
Sirop
-200 ml apa călduță
-2 linguri zahăr pudra
-50 ml lichior de fistic
Pentru inceput am separat albusurile de galbenusuri. Am pus un praf de sare si am inceput sa le mixez.
Am adaugat treptat si zaharul si am continuat sa mixez.
Am adaugat apoi si galbenusurile si am continuat.
Dupa ce am obtinut o spuma destul de densa, am pus si praful de copt.
Am pus si esenta de vanilie dar si cea de zmeura si am mixat in continuare.
Dupa ce am terminat de mixat, am adaugat faina treptat si am incorporat-o cu ajutorul unei spatule.
Dupa ce am terminat de incorporat faina, a urmat fisticul macinat. Si pe el l-am incorporat tot cu ajutorul unei spatule.
Am pus compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Am copt blatul timp de 45 de minute, la 175-180C.
Cat s-a copt blatul, eu am pregatit toate ingredientele pentru crema.
Am pus mascarpone cu smantana pentru frisca si am mixat.
Am pus apoi zaharul pudra si am continuat.
A urmat esenta de fistic.
Mixam crema cu atentie deoarece mascarpone se poate transforma foarte usor in unt, in cazul in care este batuta prea mult. Apoi am pus crema in frigider si m-am ocupat de blatul pe care l-am scos intre timp din cuptor.
Mi-am pregatit ingredientele pentru siropul pe care urma sa-l folosesc la asamblarea tortului.
Am amestecat apa cu zahar si cu lichiorul de fistic.
Am asamblat tortul direct in suportul pe care urma sa-l folosesc pentru transport. Dupa ce s-a racit blatul, l-am taiat in felii de grosimi aproximativ egale.
Am insiropat felia de blat.
Am pus crema dupa care am adaugat si zmeura. Eu am avut fructe congelate de mine, din gradina. Daca aveti fructe proaspete, cu atat mai bine-gustul va fi mai bun si mai fresh. Am continuat pana am pus toate blaturile.
Am imbracat tortul in aceeasi crema si l-am decorat cu flori comestibile.
Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:
Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici: