Tort cu alune si ciocolata
Zilele trecute am facut o reteta pe care am testat-o in trecut insa ciocolata pe care am folosit-o atunci nu mi-a placut in mod deosebit. De data aceasta insa gustul a fost pe masura asteptarilor, asa ca m-am gandit sa v-o impartasesc si voua.
Ingredientele folosite pentru acest tort:
Blat
-5 oua
-5 linguri de zahăr
-5 linguri de faina
-2 linguri de ulei
-1/2 pachet praf de copt
-coaja de lămâie
-vanilie
Crema
-300 g ciocolata
-200 g alune de pădure
-500 ml frișca lichida
Sirop
-200 ml apa
-esența de rom
-esența de vanilie
Pentru crema este nevoie ca frisca sa fie tinuta la frigider cel putin 24 de ore inainte de a o folosi.
Am separat albusurile de galbenusuri.
Am mixat albusurile cu putina sare pana si-au dublat volumul.
Am adaugat treptat zaharul si am mixat in continuare pana am obtinut o spuma ferma.
Am pus coaja de lamaie si praful de copt si a mixat in continuare.
Am incorporat treptat galbenusurile cu ajutorul unui tel.
Apoi am incorporat si faina treptat, cu miscari de sus in jos, pentru a pastra cat mai mult aer in compozitie.
In final am adaugat si uleiul.
Am pus compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si am nivelat cu o spatula. Am copt blatul 15 min la 180C in cuptorul preincalzit in prealabil.
Dupa ce blatul s-a racit, am pus inca o foaie de copt deasupra si am rasturnat tava. Astfel am putut sa dezlipesc usor foaia de copt folosita initial.
Am masurat cu ajutorul unei rigle gradate fasii de aproximativ 5 cm latime. Am pus un semn si apoi am taiat fasiile de blat.
Am prajit alunele pentru 4-5 minute intr-o tigaie cu strat antiaderent.
Apoi am maruntit alunele cu ajutorul unui tocator.
Apoi am pus la fiert un vas cu apa. Cand apa a inceput sa fiarba, am pus vasul in care aveam ciocolata deasupra. Am topit ciocolata pe baie de abur, amestecand incet cu o spatula.
Am lasat ciocolata sa se racoreasca 1-2 minute.
Am pus smantana pentru frisca in bolul mixerului si am inceput sa mixez la viteza mica si apoi crescand-o treptat.
Am pus apoi ciocolata treptat si am mixat in continuare.
Cand crema a fost aproape gata, am adaugat alunele tocate.
Am lasat crema sa se odihneasca putin si am facut siropul din apa si esente. Am preferat sa nu pun zahar sau miere deoarece mi se parea ca blatul e suficient de dulce.
Apoi am dat cu sirop pe fiecare bucata de blat.
Am pus crema pe prima fasie de blat, avand grija sa fie intinsa uniform si in strat generos. Apoi am rulat fasia si am asezat-o in pozitie verticala pe platou.
Am continuat apoi sa pun fasii de blat in continuarea spiralei formate initial. In final am obtinut o rulada de aceasta forma pe care am imbracat-o intr-un strat generos de crema.
Nu am dorit sa decorez tortul pretentios, asa ca am razuit putina ciocolata deasupra si am facut cateva forme pe crema.
Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:
Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici:
https://www.youtube.com/channel/UCGR2NbyzM1eUXnlgCIppcBw/featured