Tocana de vita
Fiind prima postare a anului 2023, vreau sa va doresc un an mai bun si mai prosper decat cel care tocmai s-a incheiat.
Ca in fiecare an dupa Sarbatorile de iarna ne dorim sa consumam mancaruri mai usoare, fara multe grasimi, fara prajeli. In acelasi timp ne dorim ceva gustos. Noi am ales o tocana de vita, cu radacinoase.
Pentru aceasta reteta am folosit urmatoarele ingrediente:
-1 kg carne de vita
-500 ml bere blonda
-2 ardei
-2 cepe
-2 morcovi
-1 păstârnac
-1 rădăcina de pătrunjel
-câteva felii de țelina
-2 căței de usturoi
-100 ml ulei
-2 linguri paprica
-sare
-piper
Carnea de vita a fost fara grasime, foarte proaspata.
Am taiat carnea in felii potrivit de groase. Am pus feliile in vasul slow cooker-ului.
Dupa ce am aranjat feliile de carne in vas, am pus berea.
Am adaugat apoi condimentele.
Carnea a fost pusa sa fiarba timp de 6 ore, la slow cooker. In cazul in care nu aveti un astfel de aparat, puteti sa fierbeti carnea intr-un vas normal dar la foc mic, fiind atenti sa aiba mereu suficient lichid.
Intre timp am spalat, curatat si taiat ardeiul.
Am procedat la fel si cu radacinoasele. Nu am taiat bucatile foarte mici, ci mai maricele.
Cand carnea a fost fiarta, am curatat si tocat ceapa.
Am pus o cratita cu peretii josi la incalzit pe plita. Cand aceasta s-a incalzit am pus uleiul.
Am pus ceapa sa se caleasca la foc mic.
Cand ceapa s-a inmuiat am pus ardeiul si le-am lasat sa se caleasca in continuare impreuna.
Dupa cateva minute am pus si morcovii.
Imediat dupa aceea au urmat radacinoasele. Am pus un capac si am asteptat ca legumele sa se inabuse.
Dupa vreo 10 minute am luat capacul si am pus paprica. Am amestecat bine si am lasat 2-3 minute sa se caleasca. Atentie insa ca paprica sa nu se arda pentru ca va fi amara.
Am scos carnea din vasul slow cooker-ului si am pus sosul intr-un vas. L-am turnat peste legume.
Am lasat legumele sa fiarba cu sosul pana s-au inmuiat.
Cand legumele au fost fierte am pus si carnea in cratita.
Tot atunci cand am pus carnea in cratita am adaugat si usturoiul taiat felii. Am pus cratita in cuptor la 200C pana cand sosul a scazut (cam 15-20 minute).
Tocana este gata pentru servire. Daca va place puteti pune langa tocana niste piure de cartofi sau sa o serviti simpla, cu putina paine proaspata.
Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:
Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici: