Conserve / Preserves,  Legume / Vegetables

Tocana de legume cu orez pentru iarna

Nu de putine ori mi se intampla sa imi aduc aminte de chestii pe care le mancam atunci cand eram mica si sa-mi doresc sa le fac si eu. De cele mai multe ori nu am reteta pentru ca nu se faceau in familie sau cine le facea nu a lasat in urma un caiet cu toate bunatatile…Asa ca nu ramane decat sa re-creez singura gustul din ingredientele pe care cred eu ca le foloseau pentru acea reteta.

Exact asa s-a intamplat si acum. Am incercat diverse retete si parca nici una din ele nu era asa cum imi aminteam eu. Am schimbat putin proportiile si am scos vreo doua ingrediente si am obtinut cea mai buna reteta de tocana!

Iata ce ingrediente am folosit:

-1.5 kg ardei kapia
-1 kg ardei gras
-3-4 morcovi
-6 cepe medii
-2 kg roșii bine coapte
-200 ml ulei
-150 g orez
-500 ml apa (in cazul in care e necesar)
-sare după gust
-piper
-frunze de țelina (opțional)

Primul lucru si poate cel mai important pe care trebuie sa vi-l spun despre aceasta reteta este ca e neaparat nevoie sa folositi legume din gradina voastra sau de la piata. Ale mele nu au fost cele mai aratoase, dar gustul era minunat.

Am spalat borcanele si capacele foarte bine si le-am lasat sa se scurga. Inainte de folosire le sterg cu prosop de hartie. Uneori le spal si sterilizez in masina de spalat vase, dar nu e regula generala.

Apoi am pus orezul intr-un vas si l-am clatit bine in mai multe ape.

Am pus orezul la fiert. De obicei folosesc aceeasi masura ca si pentru orez. La un bol de orez pun doua si jumatate sau trei de apa.

Am spalat pe rand ardeii…

Apoi rosiile…

Si in final morcovii si ceapa curatate.

Rosiile le-am taiat in bucati mai maricele. Am vrut sa simt in tocana bucatile de legume.

La fel am taiat si ardeii.

Morcovii am preferat sa ii dau pe razatoare pentru a se fierbe mai repede.

Pentru ceapa am folosit robotul de bucatarie pentru ca voiam sa fie cat mai marunta.

Am pus uleiul sa se incinga

Am pus ceapa si am lasat-o sa se caleasca pentru cateva minute. Cand devine aurie se poate adauga urmatorul ingredient.

Am pus morcovul si l-am lasat si pe el sa se caleasca impreuna cu ceapa.

Am lasat sa se caleasca pana morcovul s-a inmuiat.

Am adaugat ardeiul si am amestecat.

Fiind o cantitate mai mare, l-am adaugat pe rand.

Am asteptat cam 10 minute sa se caleasca si ardeiul dupa care am adaugat cantitatea de apa. Daca vi se pare ca nu este necesar sa puneti apa, atunci puteti sari acest pas.

Cand legumele sunt aproape fierte am pus si rosiile. Daca le veti adauga inainte ca ele sa fiarba, datorita aciditatii acestora, legumele nu se vor inmuia cat trebuie.

Imediat dupa aceea am pus sarea si piperul.

Cam la 15-20 de minute de la adaugarea rosiilor, acestea s-au fiert si am putut adauga orezul. Nu a fost nevoie sa il las prea mult sa fiarba cu legumele, el fiind deja fiert.

Eu am lasat mai multa zeama deoarece orezul o va absorbi si voiam neaparat sa ramana putina si in borcan.

Am pus tocana fierbinte in borcane.

Le-am sters bine cu o laveta.

Apoi am pus capacele si le-am strans bine.

Am asezat borcanele intr-o tava in care pusesem deja servetele de hartie si le-am bagat in cuptor. Am adaugat putina apa in tava si am fixat temperatura la 150C. Am sterilizat borcanele timp de 40 de minute de cand cuptorul s-a incins (cam 50 de minute va dura cu totul). Le-am lasat sa se raceasca in cuptor dupa care le-am depozitat in loc uscat si racoros. In cazul meu, in beci.

Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:

Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici:

https://www.youtube.com/c/Lifeandcoffeebeans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d