Tarta cu urda dulce si zmeura
Ingrediente pentru blat:
– 200 g biscuiti Petit Beurre sau digestivi
– 200 g unt
Ingrediente pentru crema:
– 500 g urda dulce
– 100 ml lapte
– 150 g zahar
– coaja unei lamai mari
– esenta de vanilie sau 2 pliculete de Vanilie Bourbon
– 2 pliculete de gelatina
– 250 g de zmeura pentru ornat
Am faramitat biscuiti cu mana si apoi cu ajutorul unui blender pana cand am obtinut un praf de biscuiti. Apoi se adauga untul pe care eu l-am topit 1 minut la microunde (se poate lasa si la temperatura camerei). Dupa ce am amestecat bine untul cu biscuitii am asezat cu mana intr-o forma cu pereti detasabili pana cand am obtinut un strat de grosime aproximativ uniforma. Iata cum arata:
Am pus tava la frigider dupa care am inceput sa prepar crema de urda. Am incalzit putin laptele si am pus zaharul. Se amesteca pana cand se topeste. Cu ajutorul unui mixer (sau blender in cazul meu) am faramitat urda pana cand am obtinut o consistenta foarte fina, cremoasa. Apoi am adaugat laptele cu zahar, coaja de lamaie rasa si esenta de vanilie si am mixat din nou. Compozitia devine destul de fluida. Nu este nici o problema pentru ca vom pune gelatina. Acestea se inmoaie in cca 50 ml de apa timp de 5 minute. Apoi se mai adauga 3 linguri de apa si se incalzeste pentru a se topi. Atentie: nu fierbeti! Gelatina se distruge prin fierbere.
Dupa ce am adaugat gelatina peste crema de urda mixam bine timp de un minut sau doua. Se scoate tava cu pereti detasabili din frigider si se pune crema de urda cu ajutorul unei linguri. Se niveleaza frumos si se da la frigider. Peste 10 minute vom scoate din nou tava pentru a pune zmeura. Aceasta nu se pune la sfarsit deoarece crema se va intari iar fructele vor ramane deasupra aratand inestetic si desprinzandu-se la taiere.
Tarta se poate servi dupa ce a stat la rece cca 4-5 ore sau mai mult.
Iata si o sectiune.
Daca va face placere sa serviti cu multe fructe puteti suplimenta cantitatea de zmeura cat considerati.
Am fost foarte surprinsa de pretul foarte mare al zmeurei (20 lei) dar pofta a invins si am luat 1 kg.
Initial nu am stiut daca tarta va avea gustul dorit. Toate tartele gustate de mine inainte erau facute cu Philadelphia, Ricotta si alte “surate” mai nobile decat urda de Babeni. Si totusi, de ce sa nu folosim un produs romanesc pe care il gasim in piata la preturi bune si despre care stim ca are un gust nepotentat de alte substante? Am sa mai incerc si alte retete cu urda deoarece eu, sotul si prietenii nostri am fost multumiti de gust, aspect si miros.
Iata si o poza pentru o persoana foarte draga mie care adora dulciurile de casa si…cultura manga!
Sper sa va starnesc putin curiozitatea de a incerca un desert simplu, care nu necesita coacere si nici prea mult efort. Doar e vara si fructele ne fac zilele mai frumoase, mai parfumate si mai colorate!