Somon in crusta de seminte cu sos de piper verde si masline
Nu stiu cat de mult va place voua somonul dar eu ma declar un mare fan. Asa ca am ales o reteta care mie mi s-a parut simpla si de efect. Am pregatit lista de cumparaturi, am tras adanc aer in piept si am pornit in cautarea elementului principal: somonul.
Dupa multe tanguriri si priviri ochi in ochi am descoperit un exemplar care era exact pe gustul meu: netransat, cu ochii limpezi (v-am spus ca ne-am hipnotizat reciproc!) si de marime potrivita.
Reteta pe care am pregatit-o a reprezentat un pas important pentru mine. Am trecut de la retetele usurele pregatite la gratar sau cuptor la ceva care mi-a solicitat multa atentie si rabdare.
Si probabil ca deja ati ghicit.
Aceasta reteta face parte din meniul cu care particip la concursul “KitchenAid de Martisor” de pe blogul culinar www.retetecalamama.ro organizat impreuna cu www.bilancia.ro
Iata de ce ingrediente aveti nevoie pentru a pregati aceasta reteta:
– 5-600 g somon
– 2 linguri de piper verde
– 2 linguri de susan negru
– 2 linguri de susan negru
– 3 linguri de boia dulce de ardei
– 5-6 linguri de ulei pentru prajit
Sos
– 1 lingura de piper verde
– 50 g de unt 82% grasime
– 200 g smantana
– 2 lingurite de pasta de masline negre
-150 ml de vin alb demisec
Garnitura
– 6 ciuperci mari Champignon
– 50 g de unt 82% grasime
– sare
Am curatat somonul de solzi si l-am lasat sa se scurga de apa pe o tava.
Apoi l-am portionat. S-a taiat destul de usor insa cand a venit momentul sa desprind pielea a fost ceva mai dificil. A necesitat destula rabdare si un cutit special de filetat. Eu sunt tare mandra de cutitul meu Fiskars fara de care as fi renuntat la minunata mea idee. Oamenii aceia care l-au facut intr-adevar fileteaza mult peste 😉 !
Pregatim crusta pentru peste din piper verde zdrobit, boia de ardei si susan negru. Ele se amesteca bine pe o farfurie intinsa iar dupa aceea fiecare bucata de peste se tavaleste pe toate partile. Bucatile de peste se pun apoi direct in tigaia cu ulei incins, fara a mai fi lasate pe farfurie. Astfel crusta va fi crocanta.
Prajirea somonului in crusta a fost o aventura. Recunosc faptul ca prea simplu nu a fost sa prajesc fiecare bucata de peste pe fiecare parte de cate doua ori fix cate un minut! In plus aspectul nu trebuia stricat si asa ca a fost necesar sa il intorc pe toate partile fara a desprinde crusta sau a-l rupe. Si cum zilele astea ma “bantuie” rasul diavolesc al juratilor de la Master Chef si groaza de pe chipurile lor cand vad o bucata de carne sau peste irosita, m-am simtit datoare sa fac si eu somonul cat de cat ca la carte: un pic rumenit la exterior si semicrud la interior.
Pestele a fost lasat sa se scurga de putinul ulei pe un servet in timp ce eu, aproape cu respiratia taiata de groaza ca nu mi-a iesit cum trebuie, am purces la sotarea lejera a ciupercilor. Nu va ganditi ca am facut o treaba de mantuiala! Am sotat ciupercile in unt timp de 5-6 minute dupa care am adaugat sare si le-am acoperit cu un capac pentru a ramane calde pana la servire.
M-am apucat sa prepar sosul. Nu-mi plac sosurile facute cu faina si nici cele ingrosate cu 3-4 linguri de amidon. Pentru mine o lingura de amidon este mai mult decat suficient, si asa numai in cazurile in care chiar nu am de ales. In mod normal sunt de-a dreptul oripilata de sosurile ce par “taiate”, neomogene. O sa spuneti ca prea sanatoasa nu sunt: ori omogene si cu faina ori “taiate”, femeie! Cine sa ma mai inteleaga?! Sosul pe care l-am facut e ceva cum spun americanii – at crossroads. Adica nu-i nici asa, nici asa. Dar vorbaria multa poate fi taiata scurt cu niste imagini graitoare.
Ce-i aici? Untul se topeste intr-un vas iar apoi se adauga piperul si se amesteca bine timp de 1-2 minute. Apoi adaugam pasta de masline si amestecam pana se omogenizeaza.
Se trage cratita deoparte si se adauga vinul. Sosul se fierbe inca 5-6 minute dupa care se ia craticioara de pe aragaz si se adauga smantana amestecand energic. Sosul rezultat nu are cel mai frumos aspect dar are un gust divin!
Am asezat pestele pe o farfurie impreuna cu ciupercile sotate, sosul si cateva frunzulite de valeriana. Daca simtiti nevoia puteti sa puneti si cateva felii de lamaie. Mie mi s-a parut suficient vinul din sos.
Serviti acest fel principal cu un vin alb demisec. Este minunat!