Sarmalute-n foi de vita / Meat and rice stuffed grape leaves
Ingrediente:
– 1 kg carne tocata (amestec vita-porc)
– 300 g orez
– 2 linguri de ulei
– 2 cepe
– 2 gogosari
– piper
– cimbru
– foi de dafin
– sare
– 30-40 foi de vita
– 300 ml rosii pasate
Finally it’s time to present this recipe. Although I cooked this dish last week, only now it gets to be posted on the blog. These photos have traveled with the laptop and with my husband to Rome. :))
– 300 ml tomato juice or minced tomatoes
Ceapa si gogosarii se curata si se spala. Se taie bucatele si se pun intr-o cratita impreuna cu uleiul si condimentele. Se calesc impreuna 3-4 minute.
The onions and peppers are washed and peeled off. They are cut in small slices and put with the oil and the condiments into a pan. All those ingredients are tempered together.
Se adauga orezul si se amesteca in continuu pentru 3-4 minute. Apoi cratita se trage de pe foc si se lasa la racit cateva minute.
Eu am folosit frunze puse in saramura la borcan. Daca folositi frunze proaspete acestea trebuie oparite in prealabil.
I used grape leaves put in brine into a jar. If you choose to use fresh grape leaves I should scald them before.
Compozitia se pune cu ajutorul unei lingurite pentru a avea sarmalute cat de cat egale ca dimensiune. Se impacheteaza ca si in imaginile de mai sus si se pun intr-un vas termorezistent.
Composition is put on the leaf with a teaspoon, so that we obtain equal “sarmalute” in the end. You have to fold them just like the ones in the images. They will be put into a thermo resistant recipient.
Deasupra se pun foile de dafin si rosiile pasate, apoi cateva frunze de vita de vie. Se adauga apa cat sa acopere putin sarmalele si se pun in cuptor. Pentru a vedea daca sunt fierte se testeaza cu o furculita. Din cauza orezului care fierbe diferit nu va pot da un timp exact. Ale mele au fiert cam 2 ore la foc domol (focul iute poate sparge sarmalele). Se servesc fierbinti sau caldute, cu smantana, ardei iute si mamaliguta.
Nu-i asa ca-s bune? Mmm!