
Sarmale de post cu ciuperci
Suntem in postul Craciunului si multa lume prefera in aceasta perioada mancarurile traditionale, gatite cu dragoste, cu multe legume. Eu ma numar printre persoanele care adora sarmalele de post, salatele gustoase de legume, mancarurile traditionale facute incetisor la foc domol.
Dintre toate felurile de sarmale de post le-as alege mereu pe cele cu ciuperci sau pe cele cu pasat, cum le facea Buni a mea. M-am hotarat sa le fac pe cele cu ciuperci deoarece nu am gasit niciunde pasat.
Reteta de sarmale cu ciuperci este primita de la o doamna din zona Olteniei. Dumneaei facea sarmalele cu varza dulce si varza murata. Cum sunt? Delicioase-nu prea dulci, nu prea acre, nu prea tari, nu prea moi.

Ingredientele folosite pentru aceasta reteta:
-1 kg ciuperci
-1 varza de aprox. 2 kg
-500 g varza murata
-300 g orez cu bob rotund
-2 morcovi
-2 cepe
-1 ardei kapia
-100 ml ulei
-2 linguri boia dulce
-sare
-piper
-foi de dafin
-cimbru
-400 ml bulion
-2 linguri pasta de tomate
-aprox. 1 l apa
Pentru opărit varza:
-100 ml oțet
-2 linguri de sare

Mi-am scos toate ingredientele necesare retetei. Am preferat sa folosesc ciuperci brune deoarece mi se pare ca aroma este mai pregnanta.

Am pus apa la fiert intr-o oala incapatoare. Cand apa a inceput sa fiarba am pus otetul.

Apoi am adaugat si sarea.

In prima faza am pus varza astfel incat sa oparesc cotorul si nervurile groase prima data.

Apoi am intors-o si am inceput sa desprind pe rand frunzele, asteptand ca ele sa se opareasca treptat.

Cat timp am oparit varza am curatat si tocat ciupercile.

Am curatat si taiat ardeiul kapia.

Am razuit morcovul pe razatoarea mare.

Am curatat si maruntit ceapa la robot.

Cand varza a fost oparita si legumele si ciupercile pregatite, am pus cratita la foc pentru a le cali pe acestea din urma. Am pus uleiul si am asteptat sa se incalzeasca.

Am pus ceapa si am amestecat incet pana a inceput sa se inmoaie.

Am adaugat si morcovii si am asteptat sa se inmoaie.

A urmat ardeiul tocat…

Urmatorul a fost orezul care in prealabil a fost inmuiat in apa pentru 10-15 minute.

Dupa cateva minute am pus si ciupercile impreuna cu orezul si legumele.

Cand amestecul a fost aproape pregatit, am adaugat condimentele.

Foile de varza s-au racit intre timp. Le-am taiat la dimensiunea de care aveam nevoie si am inlaturat nervurile proeminente.

De obicei imi aleg o lingura pe care o folosesc pe post de masura, pentru a ma asigura ca sarmalele vor fi de dimensiuni aproximativ egale.

Am rulat sarmalele si le-am asezat pe un platou.

Apoi am asezat putina varza acra tocata pe fundul vasului in care urma sa pun la fiert si apoi am pus rand pe rand si sarmalele.

Mie imi place sa pun la sarmale cimbru uscat. Imi aduce aminte de sarmalele Strabunicii.

Am mai adaugat cateva frunze de dafin si deasupra sarmalelor.

Apoi am pus restul de varza acra tocata deasupra.

Am adaugat si lichidul in care urmau sa fiarba sarmalele. Am facut un amestec de apa si suc de rosii – uleiul pe care il vedeti la suprafata este de la sosul de rosii de casa pe care l-am folosit.

Imi place sa fierb sarmalele la Crock Pot sau in cuptor, la temperatura mica, pentru mult timp. In cazul acesta, sarmalele au fiert timp de 8h pe functia Low. In final se topeau in gura. Delicioase!



Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:
Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici:
https://www.youtube.com/channel/UCGR2NbyzM1eUXnlgCIppcBw/featured

