Conserve / Preserves,  Retete de post/Fasting period recipes

Salata de toamna cu sos de mustar

Ca in fiecare an mi-am dorit sa dureze mai mult vara…Si chiar daca mi-am dorit, tot nu s-a rezolvat nimic! Septembrie si-a continuat cursul si in final a trebuit sa incep sa ma pregatesc si eu ca orice gospodina de iarna.

Pe langa muraturi si zacusca, sosuri si bulioane, mie imi place sa fac si salata de toamna cu sos de mustar. Anul acesta chiar am facut numai cu legume primite, culese de prin gradina si ce am mai gasit prin frigider.

Ingredientele folosite pentru aceasta reteta:

-10 gogosari medii
-4 ardei kapia mari
-4 ardei verzi medii
-3 morcovi mari
-3 cepe mari
-10-12 gogonele medii
-1 legătura de țelina frunze

Pentru opărit legumele:
-1.5 l apa
-2 linguri sare
-500 ml oțet de vin

Sosul
-500 ml ulei
-600g muștar dulce
-3 linguri de miere

M-am hotarat sa fac salata cu sos de mustar pentru ca sotul meu a scos rosiile din gradina si ne-au ramas cateva gogonele. Nu au fost cele mai frumoase dar pentru ce imi trebuiau mie au fost perfecte.

Am primit de la mama niste gogosari, de la nasa niste ardei kapia, ardeii grasi sunt din gradina, telina si gogonelele la fel. Asa ca am strans tot ce am avut prin camara si frigider si m-am apucat de treaba.

Am spalat si am curatat toate legumele dupa care m-am apucat sa le tai. Am preferat sa tai bucati mai mari deoarece ele vor ramane crocante, in sos.

Gogosarii i-am taiat in felii mai groase.

Ardeii grasi i-am pus pentru ca dau o aroma deosebita, si chiar daca nu sunt asa de colorati si de efect ca restul legumelor.

Morcovul imi place sa-l tai in felii mai groase. El va ramane crocant si va fi foarte gustos.

Ceapa o tai de obicei in felii mai grosute.

Dupa ce am terminat de taiat toate legumele, am pus apa pentru oparit la fiert.

Cand apa a inceput sa fiarba am pus sarea si otetul.

Pentru inceput am pus ceapa. Am lasat legumele sa se opareasca 5 minute maxim-mi-am dorit sa ramana crocante.

Am scos ceapa intr-un vas cu ajutorul unei palete. Apa cu otet a ramas in continuare pe foc.

Am continuat apoi cu morcovii, pe care odata opariti i-am pus in acelasi vas cu feliile de ceapa.

Apoi am pus si feliile de gogonele.

In final am pus si mixul de ardei.

Am lasat legumele sa se raceasca in vas.

Cat timp s-au racit legumele, eu am preparat sosul de mustar. Am pus pentru inceput mierea intr-un vas.

Am pus si continutul ambelor borcane de mustar.

Am inceput sa mixez la viteza mica.

Apoi am inceput sa pun treptat ulei si sa mixez pentru a-l incorpora. In final am obtinut un sos in care am incorporat tot uleiul, ca intr-o maioneza.

Intre timp legumele s-au racit si am adaugat condimentele.

Am pus si telina taiata grosier si am amestecat totul cu o paleta.

Am pus sosul de mustar si am amestecat bine. Am pastrat cateva linguri bune pentru a pune in borcane la final. Se pune sosul asa pentru a nu lasa legumele neacoperite.

Salata este pregatita de pus in borcane. Eu am folosit borcane de 400g deoarece mai mult nu se mananca la o masa.

Am spalat si sterilizat borcanele si capacele. Apoi am pus salata in borcane, am pus capacele si le-am pus intr-o tava tapetata cu hartie in care am turnat putina apa. Am sterilizat borcanele in cuptor la 150C timp de 20-25 minute. Le-am lasat sa se raceasca in cuptor pana a doua zi.

Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:

Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici:

https://www.youtube.com/c/Lifeandcoffeebeans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d