Salata a la russe/Salata Olivier
Despre aceasta salata nu am prea multe sa va povestesc pentru ca sunt convinsa ca stiti deja cate dezbateri au fost pe tema ei.
Veti gasi nenumarate variante! Fiecare familie o face intr-un fel si pana la urma e normal-avem gusturi diferite. Tineti cont de un sfat totusi: alegeti ingrediente ale caror gusturi va plac. Daca mustarul nu e pe gustul vostru, atunci nici maioneza nu va fi. La fel si muraturile.
Eu in realitate nu fac aproape deloc salata boeuf, ci mai tot timpul salata a la russe. Mi se pare ca e mult mai grea daca are carne insa daca e musai, pun si eu. Asa ca pe aceasta o consider reteta de baza si uneori adaug fie carne de vita, carne de pui, ou fiert. Si cum se apropie Pastele, m-am gandit sa v-o impartasesc si voua.
Reteta:
-6 cartofi medii
-3 rădăcini pătrunjel
-2 rădăcini păstârnac
-6 morcovi
-5 castraveciori murati
-200 g mazare
-200 g gogoșari murati
Maioneza
-2 gălbenușuri
-zeama de la o lămâie
-2 linguri muștar
-300 ml ulei
-sare
-piper
Acestea sunt ingredientele folosite. Dupa cum vedeti, legumele mele nu sunt cele mai frumoase. Cu toate astea gustul lor e impecabil. De fiecare data voi prefera sa fie asa.
De data aceasta am avut mazare congelata pe care a trebuit sa o fierb cateva minute in apa cu sare. De cele mai multe ori insa o prefer pe cea la borcan pentru ca nu e atat de dulce si nici nu mai trebuie sa o fierb.
Am curatat apoi radacinoasele si le-am spalat.
Le-am taiat pe toate in afara de cartofi. Apoi le-am pus intr-o oala cu apa si sare si le-am lasat sa fiarba. A durat cam o jumatate de ora sa fiarba toate.
Cartofii au fiert primii, asa ca i-am scos. Apoi a urmat pastarnacul si in final morcovii si radacina de patrunjel.
Dupa ce s-au racit, am tocat marunt toate radacinoasele si cartofii. Mazarea am lasat-o la racit si scurs intr-o strecuratoare.
Am tocat si muraturile si le-am lasat si pe ele sa se scurga in strecuratoare.
Intre timp am facut si maioneza. Eu fac maioneza in mai multe feluri. De data aceasta am amestecat galbenusurile si mustarul de la inceput. Folosesc mereu mixer, dupa ani de zile in care am facut maioneza numai cu lingura de lemn si amestecand in aceeasi directie.
La inceput nu trebuie sa puneti ulei. E important sa se amestece bine galbenusurile cu mustarul. Abia apoi am inceput sa adaug treptat ulei in fir subtire.
Pe tot parcursul mixarii am adaugat zeama de lamaie. Depinde de voi cata puneti si cat de acra va place maioneza. Eu am pus aproape toata zeama de la o lamaie.
Asa arata maioneza mea la final. Din aceasta am oprit cateva linguri pentru ornare iar pe restul am folosit-o la salata.
Am pus toate ingredientele intr-un vas mare si am adaugat sare. Apoi le-am amestecat.
In final am pus maioneza si am amestecat toata salata. Eu de obicei nu pun salata pe un platou ci intr-o caserola mare. Imi place sa o ornez inainte sa o pun pe masa pentru ca imi displace gustul pe care il capata maioneza in frigider.
Astfel pot face monoportii sau platouri mai mici care nu vor sta prea mult pe masa sau in frigider.
Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:
Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici: