Desert / Dessert

Salam de biscuiti

M-am tot uitat pe blog sa vad ce retete am mai postat de-a lungul timpului si am realizat ca sunt cateva pe care efectiv le iubesc si le fac mereu cu mare drag si totusi nu le-am publicat. Una dintre ele este cea de salam de biscuiti.

Acum cateva zile am facut din nou salam de biscuiti. Ba chiar portie dubla! M-am gandit ca e momentul sa filmez si sa postez reteta pe care o folosesc de ani de zile.

Ingredientele (portie dubla):

-1 kg de biscuiți populari
-250 g unt cu 82% grăsime
-600-700 ml lapte
-200 g nuci
-200 g stafide
-200 g zahăr
-300 g rahat
-100 g cacao
-esența de rom
-esența de vanilie

In cazul in care doriti numai o portie, pur si simplu impartiti la doi toate cantitatile. Pentru esente am preferat sa nu pun cantitati pentru ca depinde de marca pe care o folositi – unele nu sunt foarte concentrate, altele sunt, etc.

Pentru inceput am prajit nucile intr-o tigaie antiaderenta. Atentie mare deoarece se prajesc repede si devin amarui daca sunt lasate mai mult decat trebuie pe foc sau chiar in tigaia fierbinte.

Am rupt apoi toti biscuitii in bucati de diverse marimi – mai mici sau mai mari.

Am pus apoi laptele intr-o cratita sa se incalzeasca. Dupa ce laptele s-a incalzit, am adaugat untul taiat in bucati.

A urmat apoi zaharul.

Cand laptele si untul s-au topit, am pus pudra de cacao.

Am amestecat cu un tel pana cand toate cocoloasele de cacao au disparut. Amestecul trebuie sa dea in cateva clocote. Eu am amestecat in continuu pentru a nu se prinde de fundul cratitei.

Dupa ce amestecul a fiert cam 5-6 minute, am luat cratita deoparte si am pus esentele.

Am pus amestecul de cacao si lapte peste biscuiti. Nu e nevoie sa-l lasati sa se raceasca – se pune asa cald.

Daca vi se pare ca amestecul nu este suficient pentru cantitatea de biscuiti, mai puteti adauga putin lapte cald. Uneori biscuitii populari absorb foarte mult lichid.

Eu am rehidratat stafidele in apa minerala cu esenta de rom. Am pus stafidele la rehidratat cu o noapte inainte de a le folosi.

Au urmat apoi nucile pe care le-am prajit si taiat grosier cu un cutit.

Am pus si cateva bucatele de rahat cu fructe. Nu l-am taiat foarte mic dar in final mi-am dat seama ca a fost mult mai bine asa.

Am tapetat formele cu folie alimentara si le-am umplut cu ajutorul unei spatule. Sunt mult mai usor de manipulat decat daca nu ar fi avut folia. Mie nu-mi place sa presar nimic deasupra salamului, insa voi puteti pune nuca, cocos sau ce va mai place.

Am invelit toate formele si le-am pus in frigider pana a doua zi.

Am feliat salamul in bucati mai grosute.

Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:

Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici:

https://www.youtube.com/c/Lifeandcoffeebeans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d