Conserve / Preserves,  Legume / Vegetables

Rosii la borcan pentru iarna

Multi dintre noi sunt zilele acestea ocupati cu pregatirile pentru iarna. Ar fi si pacat daca avem gradini sau posibilitatea sa cumparam de undeva de la tara legume sa nu ne facem propriile noastre conserve.

Eu am avut anul acesta rosii in gradina si am facut mai multe tipuri de sos. Acum cateva zile am primit de la nasii nostri de cununie multe rosii San Marzano (la noi se gasesc si acele rosii de camp lunguiete sau cum li se mai zice, prunisoare) foarte frumoase si sanatoase. Asa ca m-am gandit sa pun si rosii intregi la borcan, fara coaja. Acest tip de rosii se preteaza la aceasta reteta si de cate ori am ocazia pun cateva borcane.

Pentru aceasta reteta nu am cantitati exacte, insa o sa va povestesc exact cum procedez.

Acestea au fost rosiile pe care le-am folosit. Din aceasta cantitate mi-au iesit 22 de borcane de 800g de rosii.

Am spalat rosiile bine si le-am pus intr-un vas.

Am spalat si borcanele si capacele bine cu detergent si multa apa. Nu este cazul sa le lasati sa se usuce, ci numai sa se scurga. Eu folosesc pentru conserve numai capace noi – si da, le spal si pe acelea.

Am crestat fiecare rosie asa cum se vede in fotografie. Astfel va fi mai usor sa scot coaja rosiei dupa ce le oparesc.

Am pus rosiile intr-un vas si am turnat apa clocotinda.

Le-am lasat in acea apa fierbinte cam 5 minute.

Apoi am scurs apa calda din vasul cu rosii.

Am pus alta apa, de data aceasta rece.

Apoi am curatat fiecare rosie de coaja si le-am pus in borcane.

Eu am pus in fiecare borcan cate o lingurita de sare pentru muraturi. Au fost ani in care nu am pus deloc sare si au stat foarte bine-asa ca este alegerea voastra daca puneti. Am avut borcane care au rezistat si 2-3 ani foarte bine in beci, fiind sterilizate.

Am adaugat apa cat sa se umple fiecare borcan.

Fiecare borcan trebuie sa fie sters cu un servetel de hartie inainte de a i se pune capacul.

Am pus capacele si le-am strans bine.

Borcanele cu rosii se aseaza intr-o tava incapatoare, tapetata cu hartie.

Am pus tava cu borcane in cuptor si am pus putina apa in ea. Eu am sterilizat borcanele 40 de minute (din momentul in care s-a incalzit) la 150C. Le-am lasat sa se raceasca in cuptor. In cazul in care nu aveti loc sa le lasati acolo, le puteti scoate si inveli cu o patura groasa pana se racesc.

Noi depozitam borcanele de conserve in beci, unde este temperatura constanta. Voi daca aveti camara le puteti pune si acolo-fiind sterilizate cu siguranta vor sta bine.

Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:

Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici:

https://www.youtube.com/c/Lifeandcoffeebeans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d