Rata,  Rata/Duck

Rata pe varza – reteta la slow cooker

Rata pe varza este un fel de mancare foarte popular la noi in tara, chiar clasic as spune. Mie imi place sa-l pregatesc atunci cand am o rata crescuta la tara sau la ferma. Carnea este mult mai gustoasa.

Eu am deja pe blog o reteta de rata pe varza insa de data acesta m-am gandit sa va arat cum o fac la slow cooker. Stiti deja ca eu am un slow cooker simplu de la Crock Pot de care ma folosesc deja de cativa ani si sunt extrem de multumita. Rata s-a gatit foarte bine si lent in acel vas, dupa care am transferat-o intr-o oala fonta pentru a face o crusta frumoasa si delicioasa in cuptor.

Ce am folosit pentru aceasta reteta:

-carne de rata (2 pulpe și 2 aripi)
-grăsime de rata
-1 ceapa
-1 morcov
-1 ardei gras
-1 varza murata potrivita
-3 linguri pasta de tomate
-cimbru uscat
-piper boabe
-frunze de dafin
-apa
-sare (opțional)

Am avut o rata mare de casa de la mama. De la bun inceput am decis sa fac rata pe varza, insa era mult prea multa carne pentru un singur fel de mancare.

Asa ca am portionat rata astfel incat sa pot face mai multe preparate. Am taiat aripile si pulpele pentru a le face cu varza, pieptul cu sos de portocale, oasele pentru o ciorba acra si grasimea pentru jumari.

Am taiat bucatile de grasime la dimensiunile potrivite pentru jumari. Am vrut sa folosesc o parte din grasimea rezultata pentru a cali ingredientele pentru mancarea de varza.

Am pregatit ingredientele necesare. Am desarat putin varza acra si va recomand sa fiti si voi atenti la acest aspect. Chiar am scris in reteta ca sarea este optionala. Eu nu am folosit deloc.

Am taiat varza marunt si am asezat-o intr-un bol.

Am taiat si morcovul in cubulete.

A urmat ceapa. Am taiat-o si pe ea marunt.

Am pus oala de fonta la foc si apoi am pus grasimea de rata.

Am adaugat imediat si o canuta de apa de vreo 200 ml.

Grasimea a inceput sa se topeasca in momentul in care apa inceput sa fiarba.

Am amestecat in vas incet, fiind atenta deoarece grasimea are tendinta sa sara atunci pielea se prajeste.

Jumarile sunt gata pentru a fi scoase, la fel si o parte din grasime.

Am pus carnea sa se rumeneasca putin in cratita cu grasime.

Am intors carnea pe toate partile. Focul trebuie sa fie mediu, astfel incat grasimea sa nu sara peste tot. Cand a fost rumenita am scos-o pe o farfurie.

Apoi am pus ceapa sa se caleasca.

Am adaugat si morcovul si am amestecat din cand in cand.

Dupa ce morcovul si ceapa s-au calit am adaugat treptat si varza.

Varza se va inabusi in cratita de fonta si dupa 15-20 de minute poate fi luata de pe foc.

Am aranjat carnea si varza in vasul slow cooker-ului.

Am pus niste cimbru uscat.

Si niste piper boabe…

Si niste foi de dafin.

Am adaugat cateva linguri de apa in pasta de tomate si am pus continutul in tot vasul.

Am pus apa cat sa acopere varza. Apa nu se va evapora din vas, asa ca veti constata ca aproape nu a scazut deloc.

Am fixat aparatul pe functia High pentru 6 ore.

Dupa cele 6 ore, atat carnea cat si varza s-au fiert, aromele s-au imprietenit. Am mutat cu grija varza si carnea in vasul de fonta si l-am pus in cuptor cam 15 minute la 200C.

Carnea a capatat o culoare frumoasa si o crusta crocanta si delicioasa. Varza se topeste in gura iar aromele te duc cu gandul la copilaria petrecuta in casa bunicilor.

Felul acesta de mancare poate sta fara probleme pe masa intr-un restaurant, sau la voi acasa. Este foarte gustos, usor de facut iar carnea de rata o gasiti destul de des si in magazine.

Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:

Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici:

https://www.youtube.com/channel/UCGR2NbyzM1eUXnlgCIppcBw/featured

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d