Rata caramelizata / Caramelized duck
Vremea din ultima perioada m-a indispus si m-a facut sa imi doresc sa hibernez. Dar a trebuit sa si traim cu ceva. Si am gasit solutia rapid. Ador mancarurile care se fac singure la cuptor! Unde mai pui ca se incalzeste toata casa, miroase minunat si in plus poti sta cu un ceai sau un pahar de vin si sa rasfoiesti o carte buna.
Asa ca am gasit solutia: o rata de la mama, niste vin si cateva ciuperci si gata masa!
The weather lately upset me and made me want to hibernate. But we had to live with something. And I found a solution quite quickly. I love dishes that are cooked in the oven! Not to mention that the house warms, it smells great and also you can stay with a tea or a glass of wine and a good book in you chair.
So I found the solution: a duck from my mother’s yard, some wine and some mushrooms and the meal was ready!
Ce am folosit:
1 rata de cca 2 kg
4 linguri de miere
2 linguri de ulei
1 litru de apa
1 pahar de vin roze dulce
1 portocala
Garnitura
1 kg de ghebe
1.5 pahare de vin roze demisec
2 linguri de ulei
1 frunza de dafin
What I used:
a duck of about 2 kg
4 tablespoons of honey
2 tablespoons oil
1 liter of water
1 glass of fresh rosé wine
1 orange
Side dish
1 kg of honey mushrooms
1.5 glass of semi-dry rose wine
2 tablespoons oil
1 bay leaf
Rata se spala cu multa apa calda si se lasa la scurs timp de 20-30 de minute inainte de a fi pusa in cuptor.
Se pregateste o tava cu pereti mai inalti in care se pune hartie de copt si se toarna apa. Glazura se pregateste din timp omogenizand mierea cu uleiul.
Rata este asezata in tava si unsa cu ajutorul unei pensule de silicon cu glazura pregatita anterior. In interiorul acesteia se pune portocala spalata bine si nedecojita, intepata din loc in loc. Ea are rolul de a aroma carnea dar si de a mentine cavitatea, in cazul in care doriti ca prezentarea pe platou sa fie eleganta.
Garnitura de ghebe se prepara simplu. Ciupercile sa calesc in ulei 2-3 minute dupa care se adauga vinul si frunza de dafin. Cand zeama s-a evaporat si ciupercile sunt fierte se stinge focul si se lasa la racit timp de 2-3 minute
Sa tot gatim asa!:)
We should cook more often this way! 😉
Bon appétit! 🙂