Acum cateva zile, cand vremea inca era destul de calduta, am facut un gratar in curte. A fost pentru prima data cand incercam sa facem pui intreg dar si jumatati la gratar. Pana acum am facut numai pulpe, aripioare sau piept. Ne-a placut asa de mult incat saptamana urmatoare am repetat reteta si am si documentat totul!
Ingredientele folosite:
-2 pui mai mici sau 2 cocoșei
-2 l apa
-2 linguri de sare mare
-1 ceapa
-2 căței mari de usturoi
-rozmarin
-salvie
-piper
Sos
-2 linguri de sos dulce picant (se poate înlocui cu o lingura de miere și una de pasta de ardei iute)
-2 linguri de ulei
-1 lingura crema de oțet balsamic
-cimbru uscat
Am spalat si curatat bine cocoseiiAm curatat ceapa si usturoiul si le-am pus taiate intr-o cratita. Am adaugat si putin piper macinat.Am pus apoi sarea si apa si am pus cratita la fiert. Cand a inceput sa clocoteasca am pus ierburile aromate si am stins focul.Cat saramura s-a racorit eu am taiat cocoseii. Am inceput sa il tai pe spate, de o parte si de alta a coloanei. Am taiat prima data in partea de jos si am continuat spre gat.Apoi am apasat putin coloana pentru a slabi cutia toracica.Am continuat sa tai si in final am putut sa desprind coloana.Ajunsa taietura la gat, coloana s-a putut detasa.Primul cocosel a fost taiat in doua. Taietura am facut-o initial pe interior si am finalizat-o pe fata, pe osul pieptului.Am separat cele doua jumatati. Celui de-al doilea cocosel i-am scos coloana insa nu l-am mai taiat in doua.Am pus cocoseii intr-o caserola care avea capac Apoi am turnat saramura peste ei.In final am pus capacul si am bagat caserola in frigider peste noapte.
A doua zi am preparat sosul pe care urma sa-l folosim sa ungem cocoseii la gratar. Am folosit sos iute, ulei, crema de otet balsamic si cimbru uscat.
Am incins carbunii si am pus cocoseii pe gratar. Apoi i-am uns cu pensula cu sosul pregatit.I-am intors foarte des pe gratar. Au avut nevoie prima data cand am facut de 45 de minute iar a doua oara de 60 de minute pentru a fi gata. Este foarte important sa nu se faca pe foc direct ci la carbunii incinsi, dar si pe o durata mai lunga pentru a se patrunde bine.Cocoseii au iesit suculenti si aromati iar carnea a fost ferma si foarte bine patrunsa.
Mai multe detalii gasiti in reteta video:
Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici: