
Pui cu piri piri
Noi consumam destul de multa carne de pasare. Pe langa retetele clasice pe care toata lumea le face, uneori ne dorim si ceva mai special. Asa ca mereu sunt in cautare de idei pentru prepararea puiului.
Acum cateva zile mi-am adus aminte ca am primit o sticluta de sos de piri piri de la mama si pe care voiam sa-l folosesc pentru pui. Mama a fost in vacanta in Portugalia si ca de fiecare data mi-a adus cateva chestii traditionale. Dar ce este piri piri?
Piri piri este o varietate a lui Capsicum chinense, unul dintre ardeii chili ce pot fi găsiți atât în grădină cât și în sălbăticie. Piri piri se utilizează pentru prepararea mâncărurilor picante din carne, legume sau pește, pentru sosuri sau supe, chilli con carne, etc.

Iata ce ingrediente am folosit pentru a prepara puiul cu piri piri:
-3 pulpe de pui
-1 portocala
-200 ml kefir
-2 linguri de ulei de măsline
-1 lingura de sos piri piri
-1 lingura de boia afumata
-2 crenguțe oregano
-1 lingura amidon
-sare
-piper
Pentru garnitura:
-5-6 cartofi
-2 cepe medii
-4-5 căței de usturoi
-2 linguri de ulei de măsline
-1 crenguța de oregano
-sare
-piper

Mi-am pregatit toate ingredientele pentru reteta. Cartofii si in general legumele pe care le folosesc nu sunt de obicei cele mai frumoase dar in mod sigur sunt gustoase. Va sfatuiesc si pe voi sa puneti mai mult pret pe gust decat pe aspect – inca avem norocul de a gasi legume care au intr-adevar gust!

Am inceput sa prepar marinada intr-un castron incapator. Am stors portocala.

Apoi am adaugat uleiul de masline.

A urmat kefirul.

A venit apoi randul sosului de piri piri.

Am pus si paprika afumata

Oregano proaspat fie il tocati putin cu un cutit sau pur si simplu il rupeti.

Am pus si sare si piper si am amestecat.

In final am pus amidonul si am amestecat bine pentru a elimina cocoloasele.

Am pus pulpele de pui in castron si le-am intors pe toate partile pentru ca marinada sa acopere toata suprafata. Apoi am acoperit vasul cu folie alimentara si l-am pus in frigider pentru 4 ore – se pot lasa si peste noapte fara probleme.

Cand cele 4 ore aproape au trecut, am curatat cartofii si i-am taiat in cuburi. Apoi am adaugat sare.

Am pus cam doua linguri de ulei si piper.

Am taiat ceapa in felii potrivite si le-am adaugat si pe ele.

Apoi am pus si cateva frunze de oregano proaspat si am amestecat.

Cartofii i-am pus intr-o tava acoperita cu hartie de copt (am folosit-o pe cea a cuptorului pentru a putea sa gatesc si cartofii si pulpele in acelasi timp).

In final am pus cativa catei de usturoi zdrobiti cu un cutit.

Am scos pulpele cu ajutorul unui cleste sau unei pensete si le-am asezat intr-o tava cu strat antiaderent. Am acoperit ambele tavi cu folie de aluminiu si le-am pus in cuptor pentru 45 de minute la 200C. In ultimele 10 minute am scos folia de aluminiu pentru ca pulpele si cartofii sa se rumeneasca.

Pulpele se pot servi atat calde, cat si reci.

Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:
Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici:

