Desert / Dessert

Prajitura turnata cu dovleac

In ultimele saptamani am fost nevoiti cu totii sa ramanem acasa si sa descoperim sau sa redescoperim secretele gatitului. Printre aceste activitati cred ca multi au fost nevoiti sa isi evalueze stocurile de alimente si sa gaseasca idei pentru ceea ce se gasea deja prin congelator sau dulapuri.

Recunosc faptul ca nici eu nu am fost ocolita de astfel de preocupari! Si am descoperit in congelator tot felul de mici comori pe care le voi folosi curand. Doar vine vara si va trebui sa le inlocuiesc.

Reteta de azi este una usoara, inspirata de la Teo (Teo’s Kitchen). Avea ea o reteta minunata de prajitura turnata cu branza si stafide. La mine s-a adaptat si a iesit una de prajitura cu dovleac ca doar asta era pe stoc! In toamna am copt un dovleac din care am folosit doar jumatate pentru a face aceasta prajitura iar jumatate a mers la congelator. Acum am facut din nou prajitura cu restul de dovleac din congelator.

Ingredientele pentru blat sunt urmatoarele:

  • 5 oua
  • 200 g zahar
  • 350 g faina
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • 100 g unt topit
  • 200 ml lapte
  • 1 plic praf de copt
  • sare dupa gust
  • vanilie
  • coaja de lamaie

Ingrediente umplutura:

  • 600 g piure de dovleac copt
  • 5 linguri de zahar
  • 100g gris
  • scortisoara dupa gust

Am taiat dovleacul si l-am curatat de samburi dupa care l-am pus intr-o tava tapetata cu hartie de copt. L-am intepat din loc in loc dupa care l-am pus in cuptor la 190 de grade. Dovleacul este copt cand este moale si devine auriu la suprafata. Pentru eliminarea excesului de suc, in timpul coacerii eu l-am scos din cand in cand cu o lingura .

Imediat dupa coacere jumatate din dovleac a fost folosita pentru a face piureul necesar prajiturii, iar jumatate a fost congelata (cea folosita acum pentru a face din nou aceeasi reteta).

Am pus ouale si zaharul intr-un bol si le-am mixat pana cand am obtinut o spuma de culoare galben deschis sau mai bine spus, pana s-a dizolvat zaharul.
Am adaugat restul ingredientelor si am mixat pana am obtinut o compozitie omogena. Atentie-untul trebuie sa fie topit insa in momentul adaugarii in bol trebuie sa fie cel mult caldut.

Jumatate din compozitie se pune intr-o tava (20×30 cm) tapetata cu hartie de copt. Se niveleaza foarte bine compozitia si se pune in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Se coace timp de 15 minute la 180 de grade.

Piureul de dovleac se amesteca cu grisul, zaharul si scortisoara.

Am scos apoi tava din cuptor, am adaugat umplutura de dovleac si am nivelat. Apoi am pus si restul compozitiei de blat. Am pus din nou tava in cuptor si am copt prajitura inca 40 de minute la 180 de grade.

Asa arata prajitura cand este coapta. Se lasa sa se raceasca dupa care se taie cuburi si se pudreaza cu zahar.

Pofta buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d