Prajitura cu zmeura si lamaie
Cat am asteptat zilele calduroase de vara! Si fructele, limonadele, serile lungi pe terasa! Pentru mine nu exista vara fara zmeura, lamai si pepene! Iar doua din ingredientele mele preferate se regasesc si in reteta prajiturii fresh pe care am pregatit-o zilele trecute. Reteta mea de prajitura cu zmeura si lamaie va cuceri cu siguranta toata familia si va fi potrivita pentru orice petrecere sau masa in familie.
Ingredientele folosite pentru aceasta prajitura:
Blat
-2 oua
-4 gălbenușuri
-150g zahăr
-150g faina
-100g unt
-1 lingurita bicarbonat de sodiu
-1/2 lingurita praf de copt
-1 lamaie
-1 pliculeț zahăr vanilat
-150 g zmeura
-300ml jeleu zmeura
Bezea
-100g zahăr
-120g alune de padure
-4 albușuri
-2 linguri de faina
Am pregatit toate ingredientele pentru prajitura, avand grija sa scot din timp untul din frigider pentru a fi moale cand fac blatul.
Am separat albusurile de galbenusuri. Albusurile le-am folosit pentru bezeaua pe care am pus-o deasupra la final.
Untul moale l-am pus in vasul mixerului.
Apoi am adaugat putin zahar si am inceput sa mixez. Toata cantitatea de zahar a fost adaugata treptat.
Apoi am pus galbenusurile unul cate unul, mixand in continuare la viteza medie.
Au urmat cele doua oua intregi, pe care le-am adaugat pe rand, continuand sa mixez. Veti observa ca in urma mixarii se formeaza o spuma densa.
Apoi am pus treptat faina pe care in prealabil am amestecat-o cu praful de copt si bicarbonatul.
Am continuat sa mixez la viteza medie pentru a omogeniza compozitia.
In final am pus si zeama de lamaie si vanilia si am mixat bine.
Am pus compozitia intr-o tava de 20×30 tapetata cu hartie de copt. Apoi am adaugat zmeura proaspata.
Am incalzit cuptorul la 180C si am pus blatul sa se coaca timp de 15-20 minute. El nu va fi copt complet, ci numai rumen deasupra. Tineti cont ca dupa ce se pune bezeaua va mai fi pus la copt. Daca ar fi copt complet, partea de jos s-ar arde.
Intre timp am facut si bezeaua. Am pus albusurile in cuva mixerului si am inceput sa le amestec la viteza medie.
Apoi am pus treptat si zaharul si am continuat sa mixez.
Albusurile vor trebui sa isi dubleze volumul.
Am pus apoi zeama de lamaie si am continuat sa mixez, de data aceasta la viteza mare.
Odata albusurile batute, a urmat amestecarea cu alunele si cele doua linguri de faina.
Am maruntit alunele cu ajutorul unui robot de bucatarie. Daca doriti o aroma mai pregnanta sau sa fie mai crocante, puteti sa prajiti alunele inainte de macinare. Tot acum am pus si cele doua linguri de faina. Se foloseste faina sau amidon pentru a face bezeaua mai mult ca un blat usor si foarte pufos.
Am amestecat alunele si faina cu albusurile batute, cu miscari ample, de sus in jos pentru a pastra cat mai mult aer in compozitie.
Am scos blatul din cuptor, am pus jeleul de zmeura pe toata suprafata si l-am intins bine cu o spatula, dupa care am pus bezeaua si am nivelat bine. Am bagat tava din nou in cuptor pentru inca 10 minute sau pana se rumeneste frumos bezeaua. Prajitura se taie complet racita si cu mare grija pentru a nu strica aspectul bezelei.
Blatul este usor umed si foarte pufos iar gustul este divin! E o prajitura racoroasa si cu arome de vara.
Eu am folosit un jeleu de casa, din zmeura din gradina noastra, fara samburi. Daca nu aveti, puteti face unul din fructe proaspete si il treceti printr-o strecuratoare pentru a indeparta samburii.
Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:
Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici:
https://www.youtube.com/channel/UCGR2NbyzM1eUXnlgCIppcBw/featured