Desert / Dessert

Prajitura cu spuma de capsuni

In sfarsit pare ca vara isi va intra in drepturi. Desi a plouat si se zice va mai ploua si zilele urmatoare, in gradinita noastra de la Pipera au aparut primele capsuni. Frumusele, aromate si dulci, poate nu la fel de aratoase ca si cele de import, capsunile adunate au oferit ingredientul principal pentru o prajitura care mi-a marcat copilaria – prajitura cu spuma de capsuni sau spumoasa de capsuni.
Aceasta prajitura nu lipsea niciodata dupa vizitele pe care noi sau oricine din familie le facea la Cluj. Inevitabil spumoasa revenea sa ne aduca aminte de Cluj.
Am regasit-o de curand pe blogul Laurei Laurentiu – Retete ca la mama, de unde am preluat-o si eu.

Reteta nu este foarte dificila, insa necesita ceva indemanare.
– 250 de de grame de capsuni (ideal ar fi proaspete dar merg foarte bine si congelate)
– 300 de grame de zahar
– 3 albusuri
– zeama de la o jumatate de lamaie
– 400 de grame de foietaj cumparat sau facut in casa
– zahar pudra pentru pudrat la final
Am inceput prin a coace foietajul. Eu am folosit din cel cumparat, gata portionat in doua foi egale. L-am dezghetat si l-am intins pe masa presarata cu faina. L-am pus intro tava tapetata cu hartie de copt. Prima foaie am copt-o intreaga, presata cu o alta tava sub care am pus o bucata de hartie de copt – ideea este ca foietajul sa nu se umfle si sa devina prea pufos.
A doua foaie am impartit-o in 16 bucati egale dupa care am taiat-o cu o rola.Am copt-o in acelasi mod ca si pe prima, la 180 de grade, cam 20 de minute. In reteta originala foia se taia dupa coacere – eu am preferat sa o tai inainte deoarece mi-era teama ca nu se va taia bine, se va sfarama sau se va rupe. Aluatul cumparat nu este atat de “stabil” ca si cel facut in casa.
Foile se vor lasa sa se raceasca, timp in care noi pregatim crema.
Am facut bezea italiana, care este si mai sanatoasa si se mentine mult mai bine decat bezeaua clasica.
Am cantarit 250 de grame de capsuni spalate si curatate pe care le-am pus intr-o craticioara. Se zdrobesc cu furculita sau cu un zdrobitor de cartofi, se adauga 250 de grame de zahar si zeama de lamaie si se pun pe foc impreuna. La inceput se va forma o spuma  roz pal, care se indeparteaza, apoi se lasa sa fiarba la foc potrivit pana ce siropul atinge 117-118 grade sau, daca nu aveti termometru, pana cand se leaga ca pentru dulceata (eu am testat pe o farfurie uscata). Veti sti ca temperatura este cea potrivita cand amestecul nostru va face bulbuci mari in toata craticioara.
In acelasi timp eu am batut albusurile cu putina sare spuma tare si am adaugat cele 50 de grame de zahar ramase. Va trebui sa fiti atenti sa va sincronizati in asa fel incat in momentul in care bezeaua este gata, siropul de capsuni sa atinga temperatura potrivita si ideal ar fi sa aveti pe cineva care sa va ajute. Eu am reusit sa ma descurc singura pana in momentul in care siropul a atins punctul de fierbere.
In timp ce bezeaua se mixeaza in continuare, siropul se toarna in fir subtire peste albusuri (eu am fost ajutata deoarece nu am un mixer cu bol si stativ). Dupa ce s-a incorporat tot siropul, bezeaua rezultata va fierbinte. Am mixat in continuare, la viteza mare, pana cand bezeaua a ajuns la temperatura camerei, operatiune care in  cazul meu a durat cam 10 minute. Am obtinut o spuma fina, ferma si parfumata.

Am montat prajitura intr-o tava. Am asezat foaia intreaga si am pus spuma, pe care am nivelat-o cu o spatula. Apoi am asezat si foaia taiata in bucati, am presat usor, pentru a nu scoate spuma.
Am invelit tava cu film de aluminiu si am pus tava in frigider. Am servit-o abia a doua zi.

Desi reteta initiala prevedea pudrarea cu zahar inainte de servire, noi am preferat sa facem sirop de capsuni din 200g de capsuni, 200 g de zahar si o lingura de zeama de lamaie. A fost o idee minunata – aroma de capsuni este mult mai intensa.

Am sa refac aceasta reteta si cu alte fructe. Probabil ca este o idee buna sa inlocuiesc si foietajul cu un blat fin si pufos.
Pofta buna si spor la treaba – capsunile nu vor fi prea mult pe piata si trebuie sa profitam!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d