
Prajitura cu pere si crema caramel
Prajitura cu pere si crema caramel a facut senzatie atunci cand am pregatit-o. La sfarsitul saptamanii baiatul nostru vine de obicei in vizita si ne bem cafeaua, mancam impreuna si uneori savuram un desert. Aceasta prajitura a fost facuta pentru una dintre aceste ocazii. Cate amintiri!…
Este o reteta care se preteaza foarte bine si pentru Sarbatori – o puteti decora festiv, are multa crema si este absolut delicioasa.

Reteta:
Blat
-5 oua
-5 linguri de zahăr
-2 linguri cacao
-3 linguri de faina
-1 plic praf de copt
-1 lingurita praf păstaie de vanilie
Crema
-250 g mascarpone
-250 g caramel din lapte condensat
-250 ml frișca
-3-4 pere
-40 g unt
-3 linguri de zahăr
-1 lingurita praf păstaie de vanilie

Mi-am pregatit ingredientele pentru prajitura. Caramelul l-am luat gata preparat. Voi puteti sa luati si lapte condensat si sa-l fierbeti timp de 3 ore intr-o oala cu apa daca nu gasiti varianta gata preparata.

Pentru inceput am preparat perele. Am folosit niste pere putin mai tari, deoarece am vrut ca textura sa ramana ferma.

Le-am spalat, curatat si taiat in cubulete.

Am incalzit o tigaie si am pus untul.

Apoi am pus perele. Untul va deveni maroniu si va avea un gust deosebit, asa ca va trebui sa dati focul mai mic ca sa nu se arda.

Am amestecat bucatelele de pere pe toate partile.

Apoi am adaugat zaharul si am amestecat pana s-a topit.

Am vrut ca de data aceasta perele sa fie aromate cu pastaie de vanilie, asa ca am pus din cea macinata.

Am lasat perele pana s-au patruns bine, insa nu s-au inmuiat. Ele raman ferme. Am tras apoi tigaia de pe foc si le-am lasat sa se raceasca.

Intre timp am inceput sa prepar blatul. Am pus albusurile cu putina sare in bolul mixerului.

Am mixat pana albusurile si-au dublat volumul. Apoi am adaugat zaharul si am continuat sa mixez.

Am obtinut o spuma ferma in care am adaugat pulbere din pastaie de vanilie si praf de copt si am continuat sa mixez.

Am adaugat apoi galbenusurile treptat si am amestecat cu miscari circulare astfel incat sa pastrez cat mai mult aer in compozitie.

A urmat apoi faina. Am pus si faina treptat si am continuat sa amestec cu aceleasi miscari circulare.

Tot acum am pus si cacao. Am procedat la fel ca si in cazul fainei. Am pus compozitia obtinuta intr-o tava si am copt blatul la 170C pentru 20-25 minute.

Intre timp am preparat si crema. In bolul mixerului am pus smantana pentru frisca.

Apoi a urmat mascarpone.

In final am pus si caramelul.

Pentru inceput am mixat la viteza mica pentru a omogeniza ingredientele.

Apoi am mixat la o viteza mai mare si am obtinut o crema aerata si foarte aromata.

Dupa ce s-a racit blatul, l-am taiat in doua bucati. Am montat prajitura direct in forma in care urma sa o tin in frigider pana a doua zi.

Peste bucata de blat am pus un strat de crema, perele caramelizate si inca un strat de crema.

Am pus a doua bucata de blat si inca un strat de crema pe care l-am nivelat cu o spatula de silicon. Am acoperit forma cu un capac si am pus-o la frigider pana a doua zi.

A doua zi am taiat-o cu un cutit ascutit si am decorat-o cu putina ciocolata amaruie razuita. Voi o puteti decora cum doriti.

Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:
Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici:

