Prajitura cu mere si caramel
Mai stiti cand spuneam ca niciodata n-am prea multe retete de prajituri cu mere? Pai chiar nu am! Asa ca m-am pus pe treaba si am facut inca una. Sa fie.
De data aceasta am facut o prajitura pufoasa, usoara, cu multe mere si caramel.
Ingredientele folosite pentru aceasta reteta:
-8 oua
-8 linguri zahăr
-9 linguri faina
-1 plic praf de copt
-50 g stafide
-3 linguri de ulei
-6-7 mere curățate și tăiate felii
-1 lingura coaja de portocala
-vanilie
-rom
-condimente pentru turta dulce
-1 cutie lapte condensat
Cu o zi inainte de a face aceasta reteta am facut caramelul. Am folosit o cutie de lapte condensat indulcit pe care am fiert-o intr-o oala cu apa timp de trei ore. Tot timpul am avut grija ca aceasta cutie sa fie acoperita de apa. Dupa cele trei ore am scos cutia din apa si am lasat-o sa se raceasca fara a o desface.
Am spalat, curatat si taiat merele in felii mai grosute.
Apoi am pus pe feliile de mere condimente pe care le aveam ramase de la Craciun pentru turta dulce. Daca nu aveti o astfel de mix, puteti sa puneti numai scortisoara.
Am separat albusurile de galbenusuri. Am adaugat putina sare si am inceput sa mixez la viteza mica albusurile pana s-a format o spuma.
Am adaugat zahar treptat si am continuat sa mixez.
Dupa ce bezeaua a devenit ferma am pus praful de copt si am mixat in continuare.
Am pus si putina esenta de vanilie.
Tot acum am pus si coaja rasa de portocale, pe care o aveam conservata cu zahar. Portocalele mele au fost bio, aduse cand am fost in vacanta in Italia.
Dupa ce am terminat de mixat bezeaua cu tot ce am mai adaugat in ea, am inceput sa adaug treptat si galbenusurile. Am amestecat cu miscari circulare pentru a pastra cat mai mult aer in bezea.
A urmat faina. Si pe ea am adaugat-o treptat si am amestecat cu aceleasi miscari circulare.
A urmat apoi uleiul pe care de obicei il adaug in prajiturile care au nevoie “sa sustina” fructe sau alte ingrediente care nu vreau sa ajunga pe fundul tavii.
In final am pus si cateva stafide brune.
Eu am folosit doua tavi dreptunghiulare mai mici. Am pus compozitia in tavile pudrate cu faina dupa care am aranjat feliile de mar.
Am aranjat merele in randuri. Le puteti aranja si altfel, cum va place voua.
Am copt prajitura la 180C timp de 10 minute, dupa care am scazut temperatura la 160C si am copt-o pentru inca 40 de minute.
Dupa ce s-au racit blaturile, am desfacut cutia de caramel si l-am impartit in doua.
Am pus caramelul pe blat si l-am nivelat cu ajutorul unui cutit.
Aceasta prajitura se poate si insiropa. Eu am preferat sa nu o insiropez deoarece ar fi fost greu sa fie servita de invitati direct de pe platou.
Cum e aceasta prajitura? Pufoasa, parfumata, plina de mere cu textura fina. Minunata intr-un cuvant!
Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:
Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici: