Prăjitura cu iaurt si fructe la air fryer
Si voi v-ati dori ceva dulce dar sa nu trebuiască sa deschideți cuptorul si sa faceți caldura in casa? Ei bine, recunosc faptul ca si eu m-am tot gândit cum sa fac un desert delicios dar care sa nu fie cu pișcoturi sau panna cotta. In final am găsit soluția salvatoare: am făcut o prăjitura cu fructe pe care am copt-o la air fryer.
Ingredientele de care aveti nevoie pentru aceasta reteta:
-140 g faina
-130 g iaurt
-60 g de unt
-140 g de zahar
– 2 oua
-1 plic praf de copt
-extract de vanilie
-1-2 piersici sau câteva prune, mure
Am pregatit toate ingredientele pentru reteta. Nucile le-am prajit pentru cateva minute in tigaie astfel incat sa fie crocante si cu gust mai pregnant.
Am ales o forma de copt care sa intre in cuva air fryer-ului meu. Apoi am pus doua linguri de zahar in aceasta.
Am taiat felii de piersica pe care le-am asezat in forma de copt.
Am asezat apoi si mure in forma de copt, printre feliile de piersica.
Le puteti pune cum doriti voi insa va trebui sa tineti cont ca aceasta prajitura este rasturnata, asa ca partea de jos se va vedea cel mai bine.
Am pus forma in cuva air fryer-ului si am setat temperatura la 200C pentru 5 minute. Zaharul s-a topit si s-a caramelizat iar fructele s-au inmuiat.
Apoi am inceput sa pregatesc aluatul. Am spart ouale si le-am pus intr-un bol.
Am adaugat iaurtul si am amestecat.
Nu este nevoie sa folositi mixerul si nici ca amestecul sa fie omogen in aceasta faza.
Am adaugat apoi cam o lingurita de extract de vanilie – eu am avut unul de foarte buna calitate, adus de prietena mea din Mexic.
Intre timp am topit si untul pe care l-am lasat sa se raceasca putin inainte de a-l adauga. L-am turnat si am amestecat pentru a-l incorpora.
Tot acum am pus si zaharul.
A urmat praful de copt pe care l-am amestecat bine cu restul ingredientelor.
In final am pus faina treptat si am amestecat numai cat sa o incorporez. Nu dorim sa activam glutenul si prajitura sa devina elastica, deci nu vom amesteca prea mult.
Aluatul este gata. L-am pus in forma de copt cu ajutorul unei linguri. Este de preferat sa nu-l turnati pentru a nu deranja felul in care au fost aranjate fructele.
Am copt prajitura timp de 30 de minute la 150C. In cazul in care doriti totusi sa coaceti prajitura intr-un cuptor normal, atunci va trebui sa-l fixati la 160C si sa o lasati 35 de minute.
Am lasat prajitura sa se racoreasca 2-3 minute, apoi am desprins-o de marginea formei cu o spatula de silicon si am intors-o pe un platou. Am presarat nuca prajita deasupra si am lasat-o sa se mai raceasca putin. Am servit-o calduta, alaturi de inghetata. Este foarte buna si rece, simpla, sau alaturi de un pahar de apa minerala.
Mai multe detalii gasiti in clipul video: