Desert / Dessert

Prajitura cu gem si bezea

Cati dintre noi avem o prajitura a copilariei? Ei bine, una din prajiturile copilariei mele este prajitura cu gem si bezea. Bunica si strabunica nu o faceau, dar mama a facut rost de reteta de undeva si repede a devenit prajitura cea mai populara la noi in casa.

A fost facuta in toate variantele: cu tot felul de gemuri, cu blat cu vanilie, cu blat cu cacao, cu nuca, fara nuca. Asa cum a aparut in retetarul mamei, a si disparut – rapid. Dupa 20 de ani in care nu am mai gustat-o, iata ca am facut-o chiar eu!

Ingredientele pe care le-am folosit (tava cu dimensiunile 22×30):

Blat
-2 oua întregi
-2 gălbenușuri
-4 linguri de zahăr
-6 linguri faina
-30 g unt
-50 ml lapte
-50 g nuca prăjită
-1 praf de copt
-2 plicuri zahăr vanilat
-300 g gem acrișor

Bezea
-2 albușuri
-3 linguri zahăr
-1 lingura zeama de lamaie

Pentru inceput mi-am cantarit toate ingredientele.

Am pus ouale si cele doua galbenusuri intr-un bol dupa care am mixat la viteza mica.

Apoi am pus zaharul si am continuat sa mixez la viteza medie.

Am adaugat apoi pe rand zaharul vanilat

Si apoi praful de copt.

Dupa ce am mai mixat ca sa incorporez praful de copt si zaharul vanilat, am pus si untul incalzit. Am continuat sa mixez.

A urmat si laptele. Acesta trebuie sa fie la temperatura camerei.

Am pus si faina treptat si am mixat pentru a omogeniza.

Nucile le-am prajit putin dupa care le-am lasat sa se raceasca si le-am taiat grosier cu un cutit. Apoi le-am pus in bol si le-am amestecat cu aluatul.

Am pus toata compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si am nivelat-o cu spatula. Blatul l-am copt la 170C timp de 15 minute.

Cat timp am tinut blatul in cuptor, am facut bezeaua. Am mixat cele doua albusuri pana si-au dublat volumul.

Apoi am pus zaharul si am continuat sa mixez.

Am pus zi zeama de lamaie – aproximativ o lingura trebuie. Am continuat sa mixez.

Bezeaua este gata atunci puteti sa ridicati bolul asa ca in fotografie si ea nu se scurge cat timp numarati pana la 10.

Intre timp au trecut si cele 15 minute si am scos tava din cuptor. Am pus gemul si l-am nivelat pe toata suprafata blatului cu o lingura.

In final am pus si bezeaua cu ajutorul unei spatule si am nivelat usor.

Prajitura mai trebuie lasata in cuptor cam 20-25 minute pentru a permite bezelei sa se usuce si sa se rumeneasca putin.

Am lasat prajitura sa se raceasca dupa care am taiat-o cu un cutit ascutit, trecut prin apa fierbinte. Atentie-prajitura trebuie sa fie complet racita!

Prajitura a fost delicioasa! A disparut de pe farfurie imediat.

Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:

Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici:

https://www.youtube.com/c/Lifeandcoffeebeans

%d