
Prajitura cu cirese si sirop de ciocolata
Ma grabesc sa va arat prajitura aceasta minunata cu cirese si sirop de ciocolata pe care am facut-o zilele trecute. Deserturile cu fructe de sezon mi se par cele mai bune si mai aromate! Cand sa faci toate bunatatile parfumate si colorate cu zmeura, cirese, visine, daca nu in sezon?
Se face tare simplu si este nemaipomenit de frumoasa si pe masa invitatilor in week-end sau chiar la intalnirile de familie.

Ingredientele folosite de mine:
Blat
-4 oua
-4 linguri zahăr
-4 linguri faina
-2 linguri cacao
-1 praf de copt
-vanilie
Sirop
-200 ml apa
-100 g zahăr
-4 linguri cacao
-200 g cireșe
-esența vanilie
-200 ml frișca
-5 linguri zahăr
-ciocolata pt ornat (optional)

Pentru aceasta reteta am ales niste cirese cu mai multa pulpa, crocante si acrisoare. Voi le puteti alege pe cele care va plac mai mult.

Am inceput cu prepararea siropului deoarece avem nevoie de el imediat dupa ce scoatem blatul din cuptor. Am pus apa in vasul in care am facut siropul.

Am adaugat si zaharul si am pus vasul pe foc. Zaharul si apa le-am amestecat si am asteptat sa se incalzeasca.

Odata topit zaharul, am adaugat cacaua si am amestecat pentru a elimina cocoloasele.

Am asteptat ca siropul sa dea in 2-3 clocote dupa care am stins focul si am asteptat sa se racoreasca.

Apoi am continuat sa imi pregatesc ingredientele. Am scos si samburii cireselor.

Am taiat ciresele in jumatati pentru a le aseza mai bine si am pus putina esenta de vanilie peste ele. Am pus vasul in frigider cat am facut blatul.

Am pus ouale intr-un bol si am inceput sa le mixez la viteza mica si apoi medie.

Am obtinut o spuma densa.

Am pus praful de copt

Imediat dupa aceea am pus si zaharul si am continuat sa mixez.

Am adaugat faina treptat si am amestecat cu grija, cu miscari circulare, pentru a pastra cat mai mult aer in compozitie.

Am pus apoi cacao si am amestecat in acelasi mod.

Am pus compozitia de blat intr-o tava tapetata cu hartie de copt (cu dimensiunile de 20×30). Am copt blatul 20 de minute la 165-170C.

Dupa ce am scos blatul din cuptor l-am intepat din loc in loc cu un bat de frigarui pentru a face loc siropului de ciocolata.

Am turnat siropul pe toata suprafata blatului.

Am lasat blatul sa se raceasca si sa se aseze bine si siropul.

Am rasturnat blatul pe un platou si am pus ciresele peste el.

Am aranjat ciresele cat am putut de bine pentru a forma un strat uniform.

Intre timp am batut si frisca. Am urmat instructiunile de pe ambalaj. Smantana am lasat-o sa se raceasca bine (trebuie cam 12 ore la frigider sau cateva zeci de minute la congelator) dupa care am mixat-o la viteza medie 2-3 minute.

Am pus si zaharul si am continuat sa mixez pentru alte cateva minute, pana am obtinut o frisca ferma. Atentie – nu mixati prea mult deoarece se va transforma in unt.

Am intins toata frisca uniform peste cirese, dupa care am razuit putina ciocolata deasupra.

Prajitura se taie in bucati putin mai mici decat o palma, care se decoreaza cu cirese.


Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:
Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici:

