Placinte cu hribi si cartofi
In perioada aceasta in general raman in pana de idei cand vine vorba de gatit ceva gustos si sanatos. Iar daca se intampla sa tinem post sau pur si simplu sa nu vrem sa mancam nimic de origine animala, misiunea e cu atat mai dificila.
Si totusi acum cateva zile am fost foarte inspirata! Am facut placinte cu hribi absolut delicioase si foarte usor de facut.
Iata ce ingrediente am folosit:
-10-12 foi filo sau yufka (triunghiuri sau dreptunghi)
-300 g hribi
-3 cartofi medii
-1 ceapa
-100 ml ulei
-sare
-piper
-1 lingura zataar
-câteva fire de pătrunjel
Am facut aceste placinte si cu foi filo, si cu yufka. Ies la fel de bune. Hribii au fost din cei congelati in toamna.
Pentru inceput am tocat ceapa – nu foarte marunt, nici prea mare.
Cartofii i-am curatat, spalat si razuit pe razatoarea mare.
Am taiat si hribii si i-am stors bine, apoi am maruntit si patrunjelul.
Am incins o tigaie in care am pus cam trei sferturi din cantitatea de ulei. Restul l-am pastrat sa ung placintele.
Ceapa a fost prima pusa sa se caleasca.
Dupa cateva minute in care ceapa s-a inmuiat, am stors cartofii si i-am pus si pe ei in tigaie. Am amestecat cartofii cu ceapa pentru a permite si acestora sa se caleasca.
In timp ce se caleau ceapa si cartofii am pus si sarea si piperul.
Atunci cand s-au inmuiat si cartofii si au inceput sa devina sticlosi, am pus hribii si am amestecat toata compozitia.
Tot acum am pus si zataar-ul.
Dupa cateva minute, cand toate ingredientele sunt calite si excesul de suc s-a evaporat, am tras tigaia deoparte, am stins focul si am pus patrunjelul. Am lasat tot amestecul sa se racoreasca aproximativ 10 minute.
Foile mele de placinte au fost sub forma de triunghi. La fel de bune sunt si cele dreptunghiulare. Am pus cate o lingura si un pic pe fiecare foaie. Va recomand sa va orientati in functie de marimea foii daca e taiata, sau pur si simplu sa puneti cata umplutura vreti daca le taiati voi.
Am indoit marginile cum se vede in fotografie.
Apoi am rulat asa.
In final placinta arata asa.
Am asezat placintele in cosul air fryer-ului si le-am uns cu putin ulei. Puteti sa le faceti si in cuptor sau sa le prajiti in ulei.
Le-am gatit la 180C intre 12-15 minute. Puteti folosi aceeasi temperatura si acelasi timp si la cuptor.
Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:
Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici: