Patiserie / Patisserie,  Peste si preparate din peste / Fish

Placinta cu somon si ciuperci

Iata ca ne indreptam cu pasi repezi spre ultimele zile ale anului 2020. Si eu, ca si voi, imi doresc sa se termine acest an cat mai repede si ca 2021 sa vina cu lucruri bune si normalitate.

Nu sunt superstitioasa de felul meu insa imi place sa respect unele traditii. De obicei le respect pe cele care imi plac si care mi se par dragute.

De exemplu mi se pare frumos si bun obiceiul de a consuma peste si preparate din peste de Anul Nou pentru a trece prin toate ca pestele prin apa 🙂

Pentru noaptea dintre ani va propun o placinta cu somon si ciuperci. Se poate servi calda sau rece, ca fel principal sau chiar aperitiv.

Ce ingrediente am folosit:

Blat

-300 g faina

-10 g drojdie

-250 ml lapte

-sare

Clătite

-5 lg cu vârf de faina

-400 ml apa

-sare

Umplutura

-300g medalion somon

-300 g ciuperci champignon

-3 cepe mari

-sare

-piper

-cimbru uscat sau mărar

-30 ml ulei măsline

Pentru inceput am fiert somonul in apa cu sare.
L-am lasat cateva minute, dupa care l-am scos si l-am lasat la racit.
Am curatat ciupercile si ceapa
Am taiat ciupercile in bucati de dimensiune medie
Am maruntit apoi ceapa la robot
Am pregatit toate ingredientele pentru umplutura. Ceapa si ciupercile trebuie sa fie sotate
Am pus uleiul de masline intr-o tigaie si am asteptat sa se incalzeasca.
Am adaugat apoi ceapa, sare, piper si putin cimbru uscat.
Atunci cand ceapa s-a inmuiat, am adaugat ciupercile. Acestea si-au lasat zeama. Am lasat tot amestecul sa se soteze impreuna timp de cateva minute. Cand toate au fost moi si sucurile s-au evaporat, am stins focul si le-am lasat la racit.
Apoi am pregatit compozitia pentru cateva clatite pe care le-am folosit pentru a inveli umplutura placintei. Am pus cateva linguri de faina si putina sare intr-un castron.
Am adaugat apoi apa si am amestecat pana am obtinut o compozitie de consistenta unei smantane.
Am facut clatitele pe o tigaie antiaderenta, fara ulei. Nu aveti nevoie de mai mult de 7-8 clatite de dimensiune medie.
Mi-am pregatit toate ingredientele pentru aluatul de placinta.
Apoi am pus drojidia cu putina apa si faina la activat pentru cateva minute. Va avea nevoie de 10-15 minute sa faca mici bule la suprafata si sa inceapa sa creasca.
Cand drojdia s-a activat, am pus-o peste ingredientele uscate si am mixat totul cu robotul. Apoi se adauga incet, incet si laptele.
Dupa ce am mixat timp de 10 minute aluatul de placinta, l-am transferat intr-un bol uns cu ulei de masline. Am acoperit vasul cu folie alimentara si am lasat aluatul la dospit pana si-a dublat volumul (aproximativ 45 minute)
Somonul se curata de oase si piele si se rupe in bucati de marime potrivita.
Intre timp am pregatit umplutura. Am pus aluminiu pe masa peste care am aranjat patru clatite intregi si doua bucatele pentru completare.
Am pus pe mijloc si am aranjat amestecul de ceapa si ciuperci.
A urmat somonul.
Am invelit umplutura si apoi am rulat incet aluminiul pentru a tine stransa compozitia si a pastra forma.
Am lasat ruloul sa se odihneasca pana a dospit aluatul.
Aluatul dospit se intinde pe masa ajutandu-ne numai de maini si putin ulei. Se pune ruloul cu umplutura si se impatura frumos (detalii vedeti in videoclip).
Placinta se pune in tava acoperita cu hartie de copt. Puteti sa o ungeti fie cu galbenus de ou, cu ulei sau numai cu putina apa. Eu am presarat si susan. Placinta se coace timp de 40-45 minute la 180C. Pentru a vedea daca este coapta, se poate testa cu o frigaruie-daca raman urme, mai trebuie lasata la copt.
A mea a fost rumena si plina de susan. Se poate felia doar dupa ce s-a racit putin. Veti avea nevoie de un cutit foarte bine ascutit.
Se serveste ca atare sau cu garnitura de legume la gratar, sotate sau fierte la abur.

Mai multe detalii gasiti in reteta video:

Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici:

https://www.youtube.com/channel/UCGR2NbyzM1eUXnlgCIppcBw/featured

Doresc sa va urez un An Nou cu sanatate, bucurii si impliniri! Sper ca anul 2021 sa fie mai bun si mai usor pentru toata lumea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d