Desert / Dessert

Placinta cu piersici

Mereu mi-au placut prajiturile cu multa crema, cu multa umplutura, cu multe fructe. Parca nu are nici un farmec sa faci o prajitura sau o placinta care are mai mult aluat decat umplutura.

Si pe stilul acesta parca sunt placintele care se fac in SUA: cu muuulta umplutura delicioasa, cu sosuri sau inghetata, cu sau fara tot felul de nuci. Iar placintele care mereu mi-au stat in gand au fost cele cu mere si caramel, cu banane sau cu muuuulte piersici! Cele cu multe piersici mi-au tot iesit in cale in ultimele zile, pana cand nu am mai putut si m-am apucat si eu sa fac una inspirata din mai multe retete, cu modificari pe ici, pe colo. Marea majoritate au cam aceeasi baza, dar si mici secrete ca sa aduca un plus de gust.

Iata ce ingrediente am folosit:

Aluat
-450 g faina
-200 g unt
-1 ou
-100 ml apa foarte rece
-putina sare

Umplutura
-10-12 piersici mari, nu foarte coapte
-5 linguri de zahăr
-2 linguri de amidon
-50 g biscuiți cu vanilie
-zahăr vanilat

Mi-am pregatit ingredientele pentru placinta.

Pentru a face aluatul am folosit mixerul. Am pus untul rece in bolul mixerului.

Am adaugat si vanilie.

Apoi a urmat jumatate din cantitatea de faina.

Am inceput sa amestec pana am obtinut un amestec neomogen.

Apoi am pus restul de faina, oul si sarea si am continuat sa amestec. Am obtinut un amestec nisipos.

Pentru a omogeniza aluatul am pus apa foarte rece.

Am amestecat numai cat sa obtin o singura bucata de coca.

Coca trebuie sa stea sa se odihneasca la frigider cam o ora.

Intre timp am pregatit umplutura. Am spalat fructele bine.

Le-am pus intr-un vas mare si am turnat apa clocotinda peste ele. Le-am lasat sa stea in apa fierbinte 3-4 minute.

Apoi am varsat apa calda de pe piersici.

Si am pus alta rece si am mai lasat piersicile inca 2-3 minute.

Am crestat usor pielita piersicii cu un cutit si am scos-o cu grija.

Am taiat fructele in doua, apoi in patru si am scos samburele.

Am taiat apoi piersicile in bucati potrivite.

Am pus zaharul peste bucatile de piersici.

Am adaugat si niste vanilie.

Tot acum am pus si amidonul.

Am amestecat si am pus vasul in frigider. Veti observa ca fructele vor lasa suc in vas, insa noi nu avem nevoie de el.

Am taiat 1/3 din aluat si l-am pus deoparte pentru a-l pune desupra fructelor. Restul de aluat l-am folosit pentru baza placintei. Am presarat putina faina si am intins aluatul cu un sucitor.

Am pudrat forma cu faina si am intins aluatul, dupa care l-am aranjat si ajustat.

Biscuitii i-am faramitat cu un blender pentru a obtine ca un fel de pesmet.

Am intepat foaia din loc in loc cu o furculita.

Apoi am presarat biscuitii faramitati.

Am luat fructele cu o paleta din vas si am scurs cat am putut zeama, dupa care le-am pus peste stratul de biscuiti.

Am intins si a doua foaie, cea superioara, pe masa pudrata cu faina.

Am pus-o peste fructe dupa care am aranjat-o si taiat-o astfel incat sa acopere perfect stratul de piersici.

Am facut cateva taieturi pentru ca aburul sa aiba pe unde sa iasa.

Am copt placinta la 180C timp de o ora – o ora si 10 minute (in functie de cuptor, timpul poate fi mai scurt sau putin mai lung). Am pus forma pe o tava de la cuptor acoperita cu hartie de copt deoarece ultima experienta cu o placinta cu prune m-a facut sa curat totul intensiv – a curs suc de fructe cu zahar si s-a ars in cuptor.

Am lasat placinta sa se raceasca complet si abia dupa aceea am taiat-o cu un cutit foarte ascutit. Daca o veti taia calduta umplutura are tendinta de a cadea din aluat.

Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:

Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici:

https://www.youtube.com/c/Lifeandcoffeebeans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d