Piept de rata cu portocale rosii
Aceasta reteta de piept de rata cu portocale este inca foarte potrivita pentru vremea de afara. In plus, gasim si portocale rosii numai bune pentru gatit. Sunt dulci-acrisoare, sunt zemoase, au o culoare minunata si un parfum inconfundabil.
Pieptul de rata cu portocale poate parea o mancare destul de greu de facut. Insa nu este asa! Cu putina atentie si respectarea timpilor, sigur va veti bucura de o friptura gustoasa si suculenta.
Iata ce ingrediente am folosit:
-2 bucăți de piept de rata (5-600g)
-3 portocale pentru suc
-2 portocale roșii
-2 linguri de zahăr brun
-1 anason stelat
-1 cuisor
-1 lingura crema de oțet balsamic cu portocale
-sare
-piper
Am avut pieptul de rata pe care l-am oprit de la cea de ferma, din care am facut mai multe preparate. Pieptul a fost taiat in doua bucati, cu tot cu piele. Am folosit si doua portocale din care am stors sucul.
Am stors numai sucul din pulpa si nu am folosit coaja, desi era spalata foarte bine.
Am pus pieptul intr-un vas si am turnat peste el sucul de portocale. Apoi l-am acoperit si l-am pus in frigider pana a doua zi (l-am tinut in jur de 20 de ore, insa si 10-12 sunt suficiente).
A doua zi l-am scos, l-am sters putin si am crestat pielea superficial astfel incat sa obtin niste romburi.
Este important sa pastram pielea deoarece in acest mod carnea nu se va usca atunci cand o preparam termic.
Primul lucru pe care l-am facut a fost sa preincalzesc cuptorul la 180C. Apoi am inceput sa prepar sosul. Am pus zaharul brun sa se caramelizeze intr-o tigaie.
Apoi am adaugat sucul stors dintr-o portocala si am lasat sa se incalzeasca.
Am pus apoi condimentele ca sa se infuzeze.
Desi reteta clasica nu prevede asta, eu am pus si crema de otet balsamic. Se caramelizeaza si da un gust foarte bun sosului.
In final am pus si portocalele rosii taiate bucatele.
Am lasat sosul sa dea in fiert dupa care l-am pus deoparte. Am scos anasonul si cuisorul si le-am aruncat.
Multa lume spune ca nu e bine sa pui pieptul in tigaia incinsa. Eu am facut tot timpul pieptul pe tigaia incinsa, insa nu exagerat.
Am lasat pieptul cu pielea in jos timp de 4 minute si pe cealalta parte inca doua minute. Carnea nu a fost sarata in timpul gatirii si nici inainte.
Apoi am pus tigaia in cuptorul preincalzit timp de 6 minute. Dupa ce am scos tigaia din cuptor, am pus pieptul pe un platou si l-am lasat sa se odihneasca 10-12 minute. Apoi l-am feliat in bucati de grosime potrivita, am sarat si piperat si am pus sosul deasupra.
Puteti sa il serviti simplu, cu piure de radacinoase sau legume la abur.
Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:
Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici: