Desert / Dessert

Papanasi cu dulceata de afine

Trebuie sa recunosc faptul ca nu fac suficient de des papanasi! Ca toata lumea, mananc si eu cate unul din cand in cand in oras. Si stiti de ce? Pentru ca ai mei mi se par atat de buni incat probabil ca as manca mai multi decat trebuie.

Am auzit ca la motelul de la Topolog ar fi cei mai buni papanasi. M-am tot gandit la asta si cand am fost la ai mei la Valcea am omis sa oprim si acolo. Asa ca m-am hotarat sa fac eu cativa acasa pentru ca nu mai mancasem de vreun an.

Ingredientele pe care le folosesc pentru papanasi:

-250g brânzica proaspăta
-200g faina
-2 oua
-1 lingura coaja de lămâie
-1/2 pliculeț de praf de copt
-vanilie
-sare

-pentru prăjit – 500 ml ulei
-faina pentru pudrat masa

Pentru servire:
-smântâna acrișoară (careva linguri)
-dulceața de afine

De data aceasta am folosit niste branzica luata de la Valcea, de la cineva de la tara. De obicei folosesc branzica pe care o gasim la Lidl, la galetusa. Dulceata mea de afine a fost cumparata dar a fost foarte buna!

Am folosit mixerul pentru a amesteca ingredientele. Asa ca prima data am pus in bolul mixerului branzica.

Am pus si praful de copt.

A urmat apoi coaja de lamaie – atat de parfumata!

Am turnat si putina esenta de vanilie

Tot acum am pus si putina sare pentru a accentua celelalte arome.

Ouale le-am pus tot acum.

Am amestecat incet, numai cat sa omogenizez.

Am pus apoi faina si am mixat cam 1 minut, cat sa se formeze coca. Daca as fi mixat mai mult as fi obtinut un aluat elastic si nu mi-as fi dorit asta. Textura aluatului trebuie sa fie cat mai pufoasa, mai aerata.

Aluatul pe care l-am obtinut a fost destul de moale si lipicios.

Am presarat putina faina pe masa si am pus aluatul. L-am impartit in patru bucati.

Dintr-o bucata am format trei sfere iar din celelalte trei bucati am facut trei inele.

Puteti face papanasii putin mai mici si sa va iasa patru bucati. Noi nu mancam cate doi, asa ca nu era obligatoriu sa fie patru.

Am pus uleiul sa se incinga dupa care am prajit sferele la foc potrivit. Scoateti-le atunci cand devin aurii.

Au urmat si inelele.

Noua ne plac papanasii calduti, nu fierbinti. Asa ca am asteptat putin sa se raceasca si apoi am pus smantana si dulceata de afine pe ei.

Nu am pus foarte multa smantana dar la dulceata de afine nu m-am zgarcit!

Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:

Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici:

https://www.youtube.com/c/Lifeandcoffeebeans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d