
Palanet cu varza proaspata (varzari)
Suntem in plin sezon al verzei si nu puteam scapa ocazia de a face palanete cu umplutura delicioasa. In zona de unde vine familia mea asa se numesc dar sunt cunoscute si ca pup cu varza sau varzari. Indiferent cum le spuneti voi, cred ca putem fi de acord ca sunt absolut minunate.
Mai am o alta varianta de reteta putin diferita aici pe blog. Eu folosesc ambele retete iar voi o puteti alege pe care va place mai mult.

Iata ce ingrediente am folosit:
Aluat
-500 g faina 480
-400 ml lapte
-7 g drojdie proaspăta
-1 lingurița de sare
-2 linguri ulei de măsline (pentru uns cutia și masa)
Umplutura
-1 kg varza
-150 ml ulei de floarea soarelui
-1 ceapa medie
-sare
-piper
-cimbru uscat

Mi-am pregatit toate ingredientele pentru reteta. Daca alegeti sa folositi apa in loc de lapte veti avea o reteta vegetariana sau de post.

Pentru inceput am pregatit umplutura. Am taiat varza marunt pentru a o cali.

Apoi am continuat cu taierea cepei.

Am pus oala pe foc si cand s-a incalzit am turnat uleiul.

Am adaugat ceapa taiata marunt.

Am lasat-o sa se caleasca putin, insa fara a o praji.

Am pus prima parte din varza tocata in cratita si am amestecat.

Am pus capacul deasupra cratitei si am lasat varza sa se inabuse.

Cand varza pusa in cratita a scazut si a inceput sa se caleasca, am adaugat o alta cantitate de varza cruda. Am amestecat-o cu cea deja inabusita si am pus capacul deasupra.

Am continuat sa adaug varza cruda treptat pana cand am terminat toata cantitatea. Am pus putina sare si am amestecat din cand in cand pana s-a calit.

In final am pus cimbrul si piperul proaspat rasnit.

Apoi am facut aluatul. Am pus faina in bolul mixerului in care urma sa amestec toate ingredientele.

Am presarat si putina sare si am amestecat-o cu faina.

Laptele trebuie sa fie la temperatura camerei sau putin caldut. Drojdia se sfarama si se amesteca in lapte, dupa care se lasa cateva minute sa se activeze.

Am turnat amestecul de lapte si drojdie peste faina si am inceput sa mixez.

Am mixat aluatul pana a devenit elastic si aproape ca nu mai era lipicios.

Aluatul urma sa-l pun intr-o cutie de plastic, asa ca am uns-o cu putin ulei de masline.

Am pus aluatul in cutie si am pus capacul. Peste 20 de minute am impaturit aluatul cu tehnica stretch and fold. Mai bine spus am luat colturile aluatului si le-am dus pe diagonala la cele opuse. Apoi am luat aluatul si l-am intors cu partea proaspat impaturita in jos. Am repetat aceasta operatiune de 3 ori, la intervale de 20 de minute.
Aluatul fie dospeste la temperatura camerei pana isi dubleaza volumul, fie se baga in frigider pentru cateva ore. Eu am bagat aluatul in frigider pentru 6 ore.

Dupa ce a stat 6 ore la frigider, am scos aluatul si l-am lasat sa dospeasca o ora la temperatura camerei.

Am taiat aluatul in sase bucati aproximativ egale.

Am format bile de aluat si le-am lasat 15 minute sa mai dospeasca acoperite cu un prosop.

Am intins fiecare bucata de aluat pe masa unsa cu putin ulei.

Pe fiecare bucata de aluat am pus varza calita.

Apoi am inchis fiecare bucata de aluat ca pe un plic.

Le-am asezat intr-o tava tapetata cu foaie de copt si le-am dat cu galbenus de ou. Am copt palanetele la 175C timp de 45 de minute.

Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:
Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici:

