Paine cu kefir
Am facut paine cu lapte, iaurt, cu apa dar acum a fost prima data cand am incercat varianta cu kefir. Si se va repeta cat de curand! Textura a fost foarte placuta si s-a mentinut multe zile proaspata.
Reteta mea:
-1 kg faina alba
-400 g kefir
-200 ml apa
-1 lingura de drojdie
-1 ou
-1 lingura de zahăr
-sare
Mi-am pregatit toate ingredientele, dupa care am activat drojdia.
Intr-un castron am pus drojdia…
Apoi zaharul, faina, putina apa si am amestecat. Am lasat sa se activeze timp de 10 minute.
Am adaugat drojdia activata peste faina amestecata cu sarea.
Am pus si kefirul
Am spart si oul si l-am pus in vas
Am mai pus apa si am amestecat cu mana pana aluatul s-a omogenizat.
Am pus aluatul intr-o cutie unsa cu ulei de masline, acoperita de un capac.
Dupa 20 de minute am descoperit cutia si am impachetat aluatul pe diagonala (stretch and fold). Am repetat de trei ori, la distanta de cate 20 de minute. Dupa ultima impachetare am lasat aluatul la dospit inca 45 de minute.
Cand acesta a crescut, l-am scos pe masa pudrata cu faina si am format viitoarea paine. Am pus-o intr-un cosulet, acoperita cu un prosop.
Aluatul meu a crescut destul de mult in cele 15 minute cat l-am lasat in cosulet. S-a revarsat un pic peste margini.
Am pus aluatul intr-o oala de fonta pe care am incalzit-o la 200C timp de 15-20 min. Atentie cum manipulati aluatul sa nu va ardeti. Painea se cresteaza din loc in loc pentru a elibera gazele.
Paine se coace 20 min la 200C cu capacul pus si 40 de min la 185C fara capac.
Am taiat cateva felii dupa ce s-a racit. Mi-au placut foarte mult consistenta, coaja, parfumul ei.
Este perfecta cu o salata de legume, cu dulceata, cu toate bunatatile de casa.
Mai multe detalii gasiti in clipul video:
Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici:
https://www.youtube.com/channel/UCGR2NbyzM1eUXnlgCIppcBw/featured