Paine cu faina integrala si nuci
Va doriti o paine integrala gustoasa si fara sa faceti prea mult efort? Reteta aceasta e ceea ce va trebuie 🙂
Ingredientele folosite de mine:
- 390 ml de apa calduta
- 300 g faina integrala
- 200 g faina alba (plus 50g pentru a pudra masa si castronul)
- 50 g nuci prajite
- 10g sare
- 3 g drojdie proaspata
- ulei de masline-cam 20 ml
Cum am procedat? Vedeti in videoclipul de mai jos:
Am amestecat toate ingredientele iar aluatul obtinut l-am pus intr-o caserola cu capac, unsa cu ulei de masline. Nucile au fost prajite inainte de a incepe sa framantam painea pentru ca trebuie sa fie reci.
Am lasat aluatul sa dospeasca cca 20 de minute dupa care l-am impachetat asa cum se vede in imagini. Am repetat impachetarea de patru ori, lasand sa treaca cam 15-20 de minute intre operatiuni.
Este un aluat pe care va recomand sa-l faceti seara si sa-l lasati in frigider pana a doua zi. Eu asa am procedat pentru a permite o dospire lenta. Cutia cu aluatul am tinut-o in frigider de seara pana a doua zi dimineata, acoperita.
Dimineata am pus aluatul pe masa pudrata cu multa faina (este un aluat foarte hidratat) si l-am impachetat din nou, dand totodata si forma painii. Apoi l-am transferat intr-un bol pudrat cu faina si l-am mai lasat la dospit la temperatura camerei acoperit cu un prosop inca 45 de minute.
Intre timp am incalzit atat cuptorul cat si oala de fonta la 250C. Am transferat aluatul in oala si am facut o taietura pentru a permite eliberarea gazelor din painea care inca dospeste.
Painea se coace la 250C, primele 30 de minute in oala cu capac iar apoi inca 20-30 de minute fara capac. Mie imi place coaja mai crocanta, asa ca am copt-o inca 30 de minute.
Sper ca v-a placut reteta mea si ca o veti incerca.
Pentru alte videoclipuri va puteti abona la noul meu canal de YouTube: