Paine cu cartofi
Ati pregatit meniul pentru Sarbatori? Neaparat sa includeti si o paine proaspata, cu miez pufos si coaja crocanta! Painea mea cu cartofi este alegerea perfecta pentru masa alaturi de familie!
Se face usor, are putine ingrediente si o puteti pregati cu o seara inainte si sa o coaceti inainte de primirea musafirilor. V-am facut curiosi?
Ingredientele pe care le-am folosit:
-1 kg faina
-750 g apa călduță
-300 g cartofi fierți
-1 lingura sare
-3-4 g drojdie proaspăta
-50 ml ulei măsline
Inainte de a framanta aluatul de paine am fiert cartofii si i-am lasat sa se raceasca putin. Eu aveam in casa numai cartofi rosii, dar daca voi aveti albi folositi din aceia; ei se vor sfarama mult mai bine.
Am curatat cartofii si i-am sfaramat cat am putut eu de bine cu o furculita.
Am cantarit apa calduta si am sfaramat drojdia in ea. Apoi am amestecat bine.
Am pus faina si sarea intr-un bol incapator.
Apoi am turnat amestecul de apa si drojdie.
Am pus si cartofii.
Am amestecat ingredientele cat sa omogenizez si sa nu ramana cocoloase.
Apoi am uns o cutie cu ulei de masline. Cutia mea are capac si o folosesc numai pentru aluaturi. Tineti cont ca aluatul va trebui sa aiba spatiu cel putin sa isi dubleze volumul.
Am pus capacul cutiei.
Dupa 20 de minute l-am scos si am facut o impaturire a aluatului (stretch and fold). Am repetat acest procedeu de trei ori, la 20 de minute. Apoi am pus cutia in frigider si am scos-o abia a doua zi.
Preincalziti cuptorul la 200C. Apoi scoateti aluatul din cutie si formati painea. Eu am facut paine rotunda dar daca doriti puteti face si dreptunghiulara. Va avea nevoie sa dospeasca o ora la temperatura camerei, acoperita cu folie sau prosop umed.
Pentru copt am folosit o oala de fonta cu capac. Am incalzit-o cam 15-20 de minute la cuptor, dupa care am scos-o si am transferat cu grija painea. Am taiat aluatul cu o lama pentru a permite gazelor sa iasa in timpul coacerii. Am pus capacul cu grija si am pus oala in cuptor.
Am copt painea o ora la 200C. Primele 20 de minute am copt painea cu oala acoperita, pentru a forma abur. Apoi am scos capacul si am permis coajei sa se rumeneasca. Exact asa cum imi place mie!
Nu va pot arata si mirosul, dar mi-as dori sa pot face asta! Painea aceasta va fi de senzatie langa sarmalutele voastre, langa platourile cu bucate romanesti sau salatele dichisite de boeuf sau ciuperci.
Are o textura mai densa si o coaja crocanta si gustoasa. Exact asa cum ne faceau bunicile si strabunicile la tara, pe vremuri…
Si cum filmam eu asa, mi-am adus aminte ca am niste salata de vinete in frigider. Nu va pot povesti cum a fost cu aceasta mandrie de paine!
Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:
Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici: