Paine/Bread

Paine alba framantata cu lapte

Painea alba framantata cu lapte este una dintre cele mai gustoase si pufoase pe care le-am facut pana acum.

Faina folosita pentru acest tip de paine trebuie sa fie de foarte buna calitate, cu un continut ridicat de proteina. Eu am folosit faina Nobila de la 7 Spice.

-800g faina alba

-480 ml lapte

-1 lingura de sare

-drojdie proaspăta cât o nuca

-optional-ulei pentru uns vasul in care dospește pâinea

Pentru inceput am cantarit faina necesara acestei retete.
Laptele pe care l-am folosit a fost la temperatura camerei. Am pus drojdia cu putin lapte si cateva linguri de faina pentru a se activa. Dureaza 10-15 minute.
Am pus faina si sarea in cuva mixerului si le-am amestecat.
Cand s-a activat drojdia am pus-o in vasul mixerului, am adaugat restul de lapte si am amestecat la viteza mica pana s-au omogenizat ingredientele.
Este important ca viteza sa fie mica la inceput pentru ca aluatul sa se amestece bine.
Apoi am crescut treptat viteza si am framantat pana am obtinut un aluat moale care se desprindea usor de pe carlig si era foarte putin lipicios.
Am pus aluatul obtinut intr-un vas de sticla cu capac, uns in prealabil cu ulei de masline.
Dupa aproximativ o ora, aluatul si-a dublat volumul.
Am pus faina pe masa de lucru si am desprins usor aluatul de vas.
Am scos usor aluatul pe masa. In dreapta se vede bolul in care am pus faina si unde am pus aluatul format pentru viitoarea paine.
Aluatul se impatura pentru a-i da forma rotunda.
Incet, incet aluatul capata forma dorita.
Apoi am pus aluatul acoperit cu faina pe toate partile in bolul pregatit.
Am acoperit bolul cu un capac de sticla si am mai lasat aluatul la dospit putin – cam 20 de minute.
Pentru copt am folosit o oala de fonta cu capac. Am incalzit cuptorul la 200C si am bagat oala de fonta in el pentru a se incalzi timp de 20 de minute. Apoi am scos cu grija oala de fonta si am pus aluatul.
Am facut cateva taieturi pentru a permite gazelor sa iasa din aluat. Apoi am acoperit oala cu capacul si am pus-o la cuptor. Painea se coace la 200C si capacul pus timp de 20 de minute iar apoi la 180C fara capac inca aproximativ 40 de minute.
Noua ne place paine mai rumena. Daca preferati sa nu fie foarte coapta, o puteti scoate mai repede din cuptor. Atentie insa-trebuie sa fie coapta la interior.
Daca doriti puteti “bate” coaja dupa ce painea s-a racit.
Painea se lasa la racit pe un gratar.
Gustul acestei paini va va aduce aminte de copilarie si de bunici. Noi o facem mereu cand avem timp si ne dorim sa punem o paine buna langa un fel traditional romanesc.

Mai multe detalii gasiti in reteta video:

Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici:

https://www.youtube.com/channel/UCGR2NbyzM1eUXnlgCIppcBw/featured

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d