
Obrajori de vita cu legume
Prima data cand am auzit despre aceasta bucata de carne de vita a fost acum cativa ani. Eram cu mai multi prieteni la un restaurant micut, cu specific italienesc din Bucuresti. Una dintre prietenele mele comandase obrajori de vitel cu sos si era foarte incantata de gust si textura.
Intre timp m-am informat mai mult, am avut ocazia sa servesc si eu cateva tipuri de mancare gatita cu obrajori de vita. Unul dintre ele mi-a placut in mod deosebit si am decis sa reproduc reteta si acasa, mai ales ca am cumparat carne de vita de foarte buna calitate.

Reteta pe care am folosit-o eu:
-1 kg obrăjori de vita
-50 g unt
-150 ml vin roșu
-sare
-piper
-cimbru
Pentru sos
-2 cepe
-4-5 morcovi
-2 ardei
-1 rădăcina de pătrunjel
-1 rădăcina păstârnac
-câteva felii de țelina
-câțiva căței de usturoi
-sare
-piper
-2-3 linguri ulei de măsline

Am cumparat obrajorii de la Ferma Baciu, magazinul din Obor. Carnea de la ei este de foarte buna calitate iar preturile sunt acceptabile. Carnea de vita este in general mai scumpa insa daca este de buna calitate merita fiecare banut.

Intr-o tigaie incapatoare am pus o bucatica de unt si am lasat-o sa se topeasca la temperatura medie.

Cand untul s-a topit, am pus bucata de carne intreaga. Am folosit numai cleste pentru a intoarce carnea, avand grija sa nu o intep cu nimic. Este important deoarece ne dorim ca toata zeama sa ramana in bucata de carne.

Aveti grija ca temperatura sa nu fie prea mare si astfel untul sa nu se arda. Am intors carnea pe toate partile pentru a obtine o crusta frumoasa.

Cand carnea a fost rumenita pe toate partile, am pus putin cimbru proaspat.

Am transferat carnea in vasul Crock Pot si am pus putina sare si putin piper. Nu am adaugat nici un fel de lichid.

Am pus aparatul pe functia Low pentru 8 ore. Puteti sa faceti aceasta reteta si la cuptor insa recomand o temperatura cat se poate de scazuta – ideal ar fi 100C, cam 4 ore. Insa daca decideti sa faceti carnea in cuptor va trebui sa puneti si putin lichid (supa de vita).

Dupa 2.5-3 ore am pus cam 150 ml de vin rosu de buna calitate. Am intors carnea in vas de cateva ori pe toata durata gatirii.

Cand carnea a fost aproape gata, am curatat si am taiat legumele pe care le-am pus la cuptor.

Am pus usturoiul fara a-l curata pentru ca imi place foarte mult gustul lui cand e copt dar nu este deshidratat. Am pus sare si ulei de masline. Am acoperit tava si am pus-o in cuptorul preincalzit la 180C.

Dupa 15-20 de minute am scos capacul si am bagat tava inapoi in cuptor pentru ca legumele sa se rumeneasca. Gatirea legumelor a durat cam 40 de minute.

Din jumatate de cantitate am facut un sos iar restul legumelor le-am consumat ca atare, langa carne.

Am pasat legumele cu un mixer vertical. Am folosit putina apa calda – 2-3 linguri pentru a subtia piureul, insa puteti folosi fara griji putina supa.

Am taiat carnea in felii si am servit-o cu piure de legume, piure de cartofi si cateva legume. Langa aceasta farfurie am baut un pahar de vin rosu usor astringent.

Carnea a fost foarte suculenta, deosebit de moale si gustoasa. Spre marea mea surprindere, chiar daca nu a avut nici un pic de zeama adaugata, carnea a fost perfecta.
Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:
Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici:
https://www.youtube.com/channel/UCGR2NbyzM1eUXnlgCIppcBw/featured

