Carne de porc/Pork

Mancare de varza dulce si murata

Stiti cum este vorba aceea ca trebuie sa impaci si capra, si varza? Aceasta reteta este transpunerea exacta a zicalei!

In zona de unde vine familia mea, varza calita si in general mancarea de varza se face de obicei cu varza cruda sau varza dulce, cum ii mai zicem noi. Sotul meu provine dintr-o familie cu origini in zona Munteniei, unde se gatesc multe mancaruri acrite cu bors sau zeama de varza. Asa ca de multe ori se intampla sa discutam daca facem mancare de varza “ca la tine” sau “ca la mine”.

Si iata cum o reteta aparent banala ajunge sa fie analizata si discutata, apoi notata si folosita ori de cate ori nu ne putem decide 🙂

Ei bine, de data aceasta am facut mancarea de varza “ca la noi” – cu amestec de varza dulce si varza murata. Combinatia ne-a placut amandorura! A fost perfecta pentru gusturile noastre si a imbinat cu succes retetele ambelor familii.

Ingredientele folosite pentru aceasta reteta:

-1 varza proaspăta mica (1 kg)
-1 varza murata mica (1 kg)
-1 morcov
-1 ceapa
-1 ardei roșu
-100 ml ulei
-3 linguri de bulion
-apa
-2 foi de dafin
-cimbru uscat
-mărar uscat
-câteva boabe de piper
-sare (opțional)
-costița afumata (opțional)

Legumele au fost cumparate din piata si nu arata chiar de revista, dar gustul a fost grozav. Varza murata este cea pe care am pus-o noi anul acesta si care s-a murat mai repede decat ne asteptam. Poate ca vi se va parea ciudat ca ne punem singuri varza…Am si cumparat dar nu este pe gustul nostru ceea ce gasim in comert si asa ca am profitat ca avem beci acasa si ne-am pus-o noi in fiecare an de cand locuim aici.

Am curatat si taiat morcovii in cubulete.

A urmat apoi ceapa. Am tocat-o cat am putut de marunt.

Am taiat si ardeiul cubulete.

Varza proaspata am tocat-o marunt si nu am amestecat-o cu varza murata.

In final am tocat si varza murata si am pus-o separat intr-un alt vas.

Am pus vasul pe foc si am adaugat uleiul sa se incalzeasca.

Am pus ceapa sa se caleasca si am asteptat cateva minute pana a inceput sa se inmoaie.

Cand ceapa s-a inmuiat si a devenit translucida am pus morcovul.

Dupa alte cateva minute am pus ardeiul si am amestecat bine. In tot acest timp focul a fost mediu.

Dupa ce legumele s-au calit, am inceput sa adaug treptat varza proaspata. Aceasta s-a calit treptat.

Varza proaspata o puteti cali fie cu un capac, fie fara. Eu de data aceasta am calit varza fara capac.

De data aceasta am pus si cateva bucatele de costita. Puteti foarte bine sa renuntati la costita si sa faceti aceasta mancare de post sau vegetariana.

Dupa cateva minute in care costita s-a calit impreuna cu varza proaspata, am pus si varza murata. Practic ea a fost ultima adaugata. Am lasat toate aceste ingrediente sa se “imprieteneasca” 10-15 minute.

Intre timp am amestecat pasta de tomate in apa. Atentie la cantitatea de apa-ea trebuie numai sa acopere varza si sa nu existe un surplus.

Am pus apa cu pasta de tomate peste varza. Tot acum am pus si condimentele. Nu am mai adaugat sare deoarece era suficient de sarata varza murata.

Am pus un capac peste cratita in care fierbea mancarea si am lasat-o sa dea in clocot cam 20-30 minute. Dupa aceea am mutat cratita acoperita in cuptorul incalzit in prealabil la 200C. Am lasat-o acolo timp de aproape doua ore, la foc molcom.

In ultimele 20 de minute am lasat cratita fara capac. Astfel zeama s-a evaporat si varza a capatat o crusta aurie si un gust deosebit.

Langa aceasta mancare de varza am facut o mamaliga vartoasa, din malai cumparat din piata.

Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:

Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici:

https://www.youtube.com/c/Lifeandcoffeebeans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d