Desert / Dessert

Inghetata cu frunze de smochin

Inghetata cu frunze de smochin? Ei bine, nici eu nu stiam ca exista dar am vazut pe Instagram la cineva si am aprofundat putin. Si cum smochinul meu nu face fructe, am zis ca macar frunzele sa le folosesc 🙂

Spre marea mea surprindere, e un gust pe care il asociez cu vacanta, foarte deosebit de tot ce stiam eu pana acum.

Am folosit ca si punct de plecare o reteta de-a lui David Lebovitz, un chef american mutat in Paris, care a si scris o carte cu retete de inghetata. Merita sa o incercati si voi!

Ingredientele folosite pentru aceasta reteta:

-5 gălbenușuri
-6 frunze tinere de smochin
-600 ml smântâna lichida
-250 ml lapte
-2 linguri de miere
-4 linguri de zahăr
-2 linguri sirop de glucoza (optional)
-putina sare

Am cules frunze tinere de smochin din gradina si le-am spalat bine. Cum n-a plouat in ultima vreme erau foarte pline de praf…

Apoi rand pe rand le-am pus intr-o tigaie antiaderenta si le-am incalzit. Astfel aroma lor va fi mult mai intensa.

Ingredientele trebuie sa fie de buna calitate. Daca aveti oua si lapte de casa ar fi minunat-veti regasi aceste gusturi in inghetata.

Dupa ce am incalzit toate frunzele, le-am pus intr-un vas cu pereti inalti.

Am pus 200 ml de smantana peste frunze. Am adaugat acum si sarea.

Am pus apoi si laptele.

Iar in final am pus si zaharul. Am incalzit tot amestecul si am amestecat pana cand zaharul s-a topit. Acesta nu trebuie sa ajunga in punctul de fierbere ci maxim la 70-80C.

Apoi am acoperit vasul cu in capac si am lasat la infuzat cam o ora. Intre timp amestecul s-a si racit, asa ca nu a fost nevoie sa-l racesc eu in baie de apa cu gheata.

Am scos frunzele din amestec si le-am stors bine, am strecurat amestecul intr-o craticioara curata si am adaugat galbenusurile batute. Este necesara strecurarea amestecului deoarece frunzele de smochin contin o substanta care coaguleaza laptele.

Am incalzit amestecul in care am pus si galbenusurile pana la 70C, amestecand continuu, dupa care l-am strecurat din nou intr-un bol de inox.

Dupa ce am luat cratita de pe foc, am adaugat restul de frisca lichida si am omogenizat.

Am pus si mierea si siropul de glucoza si am amestecat pana cand s-au dizolvat. Siropul de glucoza e optional deoarece are strict rolul de a ajuta inghetata sa nu formeze ace de gheata. Dar cum si mierea are acest rol, plus cel de potentiator de aroma, la siropul de glucoza puteti renunta.

Am pus apa si gheata intr-un vas pentru a ma ajuta sa racesc repede amestecul. Odata racit, l-am pus intr-un vas care avea si capac si l-am bagat in congelator. L-am scos de 2-3 ori ca sa amestec inghetata si sa previn formarea acelor de gheata.

Inghetata am servit-o a doua zi. Dupa ce am scos-o din congelator am lasat-o 10-15 minute sa se dezghete si sa aiba o consistenta cremoasa. Cum fructe proaspete va spuneam ca nu am, m-am decis sa pus langa inghetata niste smochine in sirop.

A meritat tot efortul! Gustul este unic iar daca aveti si fructe proaspete, atunci se vor completa de minune.

Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:

Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici:

https://www.youtube.com/c/Lifeandcoffeebeans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d