Iaurt de casa din lapte integral
Acum cateva saptamani am vazut un videoclip pe YouTube. In acel videoclip era o tipa care povestea ca a fost in Toscana si ca primea la micul dejun iaurt proaspat in fiecare dimineata. Gazdele il preparau din lapte integral pe care il cumparau din sat.
Si asa mi-am adus aminte ca mai demult a facut si mama de cateva ori iaurt de casa si ca era foarte gustos si usor de preparat. Asa ca intr-o zi m-am dus si eu si am cumparat lapte si am facut iaurt. A fost minunat!
Pentru prepararea iaurtului am avut nevoie de:
-1.5 l lapte integral nefiert
-150 g iaurt grecesc
Am cumparat lapte integral de la un automat din piata. Nu este prima data cand cumpar lapte de acolo si de fiecare data a fost foarte gustos. De obicei folosesc o sticla in care am avut apa minerala.
Odata ajunsa acasa, am pus laptele intr-o cratita si am asezat-o pe plita.
Tot acum am deschis cuptorul si l-am preincalzit la 50C. Iaurtul va trebui sa stea intr-un loc caldut, undeva unde sa fie putin mai cald decat in camera. Cuptorul este perfect pentru aceasta, insa tineti cont ca desi va fi cald, nu trebuie sa fie prea cald si nici sa fie in functiune cand asezati iaurtul in el.
Am lasat focul cat s-a putut de incet pentru ca laptele sa nu clocoteasca.
Laptele trebuie mentinut sub temperatura de fierbere, undeva la 70-80C, pentru 9-10 minute. Atentie insa sa nu se prinda de cratita sau sa se umfle si sa dea in foc. Apoi am inchis focul si l-am lasat cateva minute sa se raceasca. Pentru a putea sa pun iaurtul laptele trebuia sa aiba in jur de 40C (sau daca nu aveti termometru, sa puteti tine mainile pe cratita fara sa va arda).
Cat timp s-a racit laptele eu am pregatit borcanele pe care le-am asezat frumos in tava, dar si iaurtul pe care urma sa il pun in lapte.
Cand laptele s-a racit suficient, am pus iaurtul.
Apoi am omogenizat cu ajutorul unui tel.
Am turnat cu grija in borcane amestecul de lapte cu iaurt.
Am lasat amestecul de iaurt cu lapte sa se racoreasca putin.
Am acoperit borcanele cu putin staniol iar pe cel de sticla cu propriul capac pe care nu l-am sigilat.
Am inchis caldura in cuptor si apoi am asezat tava (fusese deschis la 50C timp de 10-15 minute). Am lasat-o acolo timp de 8 ore in care nu am atins-o deloc si nici nu am mai deschis caldura. Dupa cele 8 ore, iaurtul s-a inchegat si l-am putut pune in frigider. Se poate tine fara probleme si o saptamana fara sa se strice. Ba chair veti observa ca dupa 2-3 zile iaurtul e mai gustos.
Mie imi place sa consum acest iaurt cu fructe si putina miere dar si sa-l folosesc la tot felul de sosuri si sa gatesc cu el.
Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:
Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici: