Reteta de gogosari murati in suc propriu o fac de mult timp. De cativa ani nici nu am mai pus gogosari si altfel.
Reteta mi se pare foarte simpla si nici nu exista pericolul de a opari gogosarii prea mult timp sau de a se rancezi ca in cazul celor pusi si cu putin ulei.
Reteta mea este cum spuneam, simpla:
-10 kg gogosari (cantariti curatati de cotoare)
-4 legaturi de frunze de telina
-1,4 l otet din vin
-1.4 kg de zahar
-6 linguri de sare pentru muraturi
-hrean
-boabe de mustar
-piper boabe
-dafin (optional)
Dupa ce am spalat gogosarii, le-am scos cotoarele si i-am taiat in felii mai mari. Se pot taia si in sferturi.Am pus gogosarii taiati in doua vase, in cantitati aproximativ egaleIntr-un bol am amestecat jumatate din cantitatile de zahar, otet si sare deoarece avem doua vase. Daca veti pune gogosarii taiati intr-un singur vas, toate cantitatile se vor amesteca si se vor turna peste acestia.Zaharul nu se va topi complet in prima faza, insa puneti-l asa cum este. Fara teama-se va topi si el! Gogosarii vor ramane in acele vase timp de 24h, timp in care mai amestecam cu o lingura mare de lemn, din cand in cand. Vasele se acopera cu film de plastic sau cu un sac mare, curat.Se taie telina si se pun cantitati egale in fiecare vas. Se amesteca apoi cu gogosarii.Borcanele le-am spalat in masina de spalat vase. Le puteti spala si lasa la scurs. Eu nu le las mereu sa se si usuce, mai ales daca ma grabesc. In fiecare borcan am pus boabe de mustar si piper si in timp ce asez gogosarii, si betisoare de hrean.Gogosarii si-au lasat propriul suc timp de 24h. I-am pus cu ajutorul unui cleste in borcane, impreuna cu telina.In final am pus in fiecare borcan zeama ramasa in vas. Veti constata ca va ajunge pentru toate borcanele, asa ca nu va fi necesar sa completati cu lichid preparat suplimentar.Am pus borcanele intr-o tava acoperita cu hartie groasa de la revistele cu reclame si am adaugat putina apa. Am pus tava in cuptor la 150-160C, timp de 35-40 de minute. astfel borcanele se vor steriliza iar pericolul de fermentare va fi redus.
Mai multe detalii gasiti in reteta video:
Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici: