Gem de prune cu nuca
Dupa o perioada lunga in care nu am avut timp sa ma ocup de ceea ce imi place, iata ca revin cu o reteta simpla si rapida.
Inca mai gasim in piata prune brumarii de toamna si nuci noi. Adica e momentul perfect sa facem cateva borcane de gem gustos si parfumat.
Ingredientele necesare pentru gem:
-4 kg de prune (cantarite fara samburi)
-500 g de zahar
-500 g de nuca
Prunele pot fi de orice fel. Daca vi se pare ca e nevoie de mai mult zahar, puteti suplimenta cantitatea.
Am spalat prunele si le-am scos sâmburii, apoi le-am taiat in bucatele mai mici.
Am presarat zaharul peste prune si le-am lasat sa se odihneasca timp de o ora.
Apoi gemul a fost pus sa fiarba la foc mic.
Cat timp a fiert gemul eu am pus nucile intr-o tigaie si le-am prajit. Vor fi mai crocante si vor avea o aroma deosebita.
Cand gemul este aproape gata si a scazut suficient, am adaugat nucile. Le-am lasat sa fiarba impreuna pentru inca 10 minute.
Am turnat gemul fierbinte in borcanele sterilizate in prealabil. Am folosit numai capace noi, si ele sterilizate.
Am pus toate borcanele intr-o tava tapetata cu hartie si am turnat putina apa. Apoi am bagat-o in cuptor si am sterilizat borcanele la 150C timp de 20 min si 10 min la 120C. Le-am lasat apoi sa se raceasca in cuptor, cu usa intredeschisa.
Gemul acesta a iesit deosebit de aromat, nu foarte dulce, perfect pentru orice desert sau pus pe paine cu unt.
Mai multe detalii puteti gasi in videoclip: