Conserve / Preserves

Gem de portocale

La inceputul lui Iunie, cand am fost in vacanta in Creta, am cumparat mai multe portocale bio de la localnicii de pe insula. Le-am adus in tara pentru a razui coaja si sa o folosesc la prajituri.

Zis si facut-am razuit coaja si am pus-o cu zahar la borcan. Au ramas destul de multe portocale pe care nu am fi avut cum sa le consumam suficient de repede incat sa nu se usuce sau strice. Asa ca m-am gandit sa fac si eu gem cum vazusem la doamnele din satul Fodele din Creta. A iesit un gem minunat!

Ingredientele folosite pentru acest gem sunt:

-2.5 kg portocale fără coaja
-1 lingura coaja de portocala razuita
-1 kg zahăr
-200 ml apa

Am taiat portocalele in bucati mai maricele.

Apoi le-am pus in vasul care urma sa fierb gemul-am preferat unul cu pereti grosi si strat antiaderent. Am turnat peste bucati si cei 200 ml de apa.

Am pus apoi si zaharul dupa care am acoperit vasul cu un capac si l-am asezat pe plita, la foc mediu.

Dupa 10-15 minute am luat capacul si am amestecat. Portocalele incepusera sa lase suc iar zaharul se topise. Am pus capacul din nou si l-am lasat pana a inceput sa fiarba gemul.

Daca gemul face prea multa spuma, o puteti lua cu o paleta, asa cum am facut si eu. Gemul meu a fiert cam o ora la foc mediu. Cu 10 minute inainte de a lua vasul de pe foc, am pus si coaja de portocala pentru a pastra uleiurile volatile cat mai bine.

Cand zeama a scazut si gemul a devenit vascos (sau cum se zice “s-a legat”), am luat vasul de pe foc. Aveam deja pregatite borcane curate. Eu de obicei le spal si le usuc in masina de spalat vase, la temperatura mare. Am pus gemul in borcane si am infiletat bine. Am folosit numai capace noi, curate si uscate si ele in masina de spalat vase.

Am pus borcanele cu gem la sterilizat pentru 20 de minute la 140C, in cuptor. Eu le pun intr-o tava tapetata cu hartie si in care adaug apa. Uneori deasupra borcanelor pun un prosop imbibat cu apa.

Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:

Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici:

https://www.youtube.com/c/Lifeandcoffeebeans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d