Friptura de berbecut
Friptura de berbecut sau de miel nu au fost dintotdeauna pe placul meu. Cand eram mica o evitam cat puteam si de multe ori nu puteam suporta nici mirosul atunci cand se gatea.
Pe masura ce a trecut timpul si am avut ocazia sa calatoresc mai mult in zone in care se consuma carne de oaie, am constatat ca daca este gatita bine imi place. Si cand spun acest lucru ma refer la faptul ca am descoperit ca totul sta in condimente si pregatirea care se face inainte de gatire.
Asa ca am inceput si eu sa fac acasa fripturi gustoase de miel sau berbecut. Iar una dintre retete este cea pe care v-o prezint azi.
Ingredientele folosite pentru aceasta reteta:
-2 bucăți de carne de berbecuț cu os
-200 ml vin
-3 cepe medii
-5-6 catei de usturoi
-1 lingura boia dulce
-1 lingura mix de condimente pentru miel
-rozmarin
-cimbrișor
-oregano
-1 lingura miere pentru caramelizare (optional)
Secretul fripturilor de oaie/berbecut/miel pe care le fac este legat de ierburile aromatice pe care le folosesc. Si pentru ca imi plac mult, am hotarat impreuna cu sotul meu sa le avem mereu in gradina. Asa ca am cules cimbrisorul…
Apoi rozmarin…
Cateva frunze de salvie
Si niste oregano.
Mi-am pregatit toate ingredientele necesare si m-am apucat de treaba.
Pentru inceput am rumenit carnea de berbecut intr-o tigaie incinsa bine.
Astfel carnea va avea gust mult mai bun si isi va pastra zeama in interior in timpul gatirii.
Apoi am curatat, spalat si taiat ceapa felii.
Am asezat feliile de ceapa pe fundul vasului de slow cooker.
Si am aranjat ierburile aromatice peste ele.
Dupa aceea am pus si carnea deasupra.
Am intepat carnea din loc in loc pentru a putea baga catei de usturoi. Se obtine astfel carne aromata uniform.
Voi puteti pune cat usturoi doriti – eu am folosit 5 catei mai maricei.
Apoi am presarat mixul de condimente pentru miel. In general le prefer pe cele grecesti sau arabesti pentru ca sunt foarte bine echilibrate.
A urmat boiaua dulce pe care mie imi place sa o cumpar de la magazinul secuiesc din Obor. Mi se pare cea mai apropiata de gustul pe care il avea cea din copilaria mea petrecuta la strabunici.
Vinul pe care l-am folosit a fost unul sec, rosu. De obicei nu aleg un vin special pentru aceasta friptura, insa sunt foarte atenta sa nu fie acru. Pana la urma toate gusturile ingredientelor folosite se vor regasi in preparatul final.
In final am pus apa cat sa acopere carnea pana la jumatate sau putin mai mult de jumatate.
Am pus capacul peste vas si am setat cat timp urma sa las friptura sa se patrunda. Eu am lasat-o cam 6 ore la programul slow si am intors-o de doua ori. Daca doriti sa o mai puneti putin si in cuptor ca sa faca o crusta frumoasa, atunci lasati-o numai 5h jumatate. O puteti da cu putina miere pentru caramelizare.
Carnea s-a luat frumos si usor de pe os. Am servit-o cu un piure de cartofi amestecat cu patrunjel si putin usturoi verde iar sub carne am asezat si niste sos lasat de aceasta in vas.
Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:
Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici: