Paine/Bread

Focaccia genoveza

Cred ca am spus de multe ori ca mie imi place tare mult painea si numeroasele variante de specialitati care au la baza painea. Si nu avea cum sa nu-mi placa focaccia, mai ales ca toppingurile pentru ea pot fi de atatea feluri!

Zilele trecute am facut o focaccia genoveza cu masline delicioase, rosii de gradina si ulei de masline din belsug. A fost minunata si a disparut in cateva minute! Stiti voi – nu e bine sa o taiati cat e calda. Pai nu, ca o poti rupe!…

Iata ce ingrediente am folosit:

Aluat
-500 g faina (conținut ridicat de proteina)
-300 g apa călduță
-8 g drojdie proaspăta
-30 g ulei de măsline
-10 g sare

Topping
-50 ml apa
-1 lingura sare mare
-3 linguri de ulei de măsline
-roșii
-măsline fără sâmburi
-rozmarin

Am inceput cu pregatirea ingredientelor. Dupa cum vedeti, am preferat sa folosesc rosii San Marzano, proaspete, de la noi din gradina. Ele nu sunt foarte zemoase, au mai multa pulpa si se preteaza perfect pentru aluaturi pentru ca nu vor lasa mult suc.

Pentru framantat aluatul am folosit un robot de bucatarie. Voi puteti face aluatul si cu mana deoarece nu trebuie framantat prea mult. Am pus faina in bolul robotului.

Am adaugat apoi sarea.

Am adaugat in vasul cu apa mierea si am amestecat.

Apoi am faramitat drojdia si am pus-o si pe ea in apa si am amestecat bine.

Am pus amestecul de apa, miere si drojdie peste faina in bolul robotului de bucatarie.

Am amestecat putin cat sa obtin un aluat legat, dupa care am pus si uleiul de masline.

Am continuat sa mixez la viteza potrivita.

Am scos aluatul din bolul robotului si l-am asezat intr-un vas uns cu ulei de masline. L-am impaturit pentru a forma o singura bucata de aluat. Am acoperit vasul cu folie de plastic si l-am lasat sa stea 20-25 minute.

Am mai impaturit aluatul de inca doua ori, la intervale de 20-25 minute. Apoi am tinut aluatul acoperit in frigider la dospit pentru 8 ore.

Dupa ce au trecut cele 8 ore, am scos aluatul din frigider si l-am lasat acoperit la temperatura camerei cam o ora.

Intre timp am pregatit amestecul de apa si sare grunjoasa pentru topping.

Am taiat rosiile in felii mai grosute si rozmarinul cat de marunt am putut.

Am mutat aluatul intr-o tava unsa cu ulei de masline si l-am lasat sa se odihneasca 15-20 de minute.

Aluatul s-a intins intre timp iar eu am putut sa formez gauri cu degetele.

Am pus pe tot aluatul amestec de apa cu sare grunjoasa.

Am adaugat apoi si uleiul de masline.

Dupa aceea am asezat maslinele si feliile de rosii iar in final am presarat rozmarinul.

Am copt focaccia timp de 15-20 de minute la 220C.

Mie imi place calduta, cand este crocanta la exterior si moale la interior, putin sarata si uleioasa.

Mai multe detalii despre reteta gasiti in clipul video:

Daca v-a placut reteta si doriti sa vedeti mai multe videoclipuri de la lifeandcoffeebeans.ro, va puteti abona la canalul YouTube aici:

https://www.youtube.com/c/Lifeandcoffeebeans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d